666 Drukuj
Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Feerum rozpoczęło suszenie kukurydzy

W należącym do FEERUM  nowoczesnym kompleksie suszarniczo – magazynowym w Chojnowie rozpoczęto suszenie kukurydzy. Spółka stosuje w tym procesie własne, unikalne rozwiązania. Wieloetapowa metoda niskotemperaturowa wykorzystująca rekuperację ciepła i silosy buforowe, pozwala uzyskiwać ziarno o bardzo wysokiej jakości.


Autor: portalspozywczy.pl
Data: 28-09-2017, 13:41
fot. materiały prasowe

Metod suszenia kukurydzy i innych ziaren jest wiele. Feerum stosuje jednak najbardziej skuteczny i zarazem niezwykle energooszczędny proces dwuetapowego suszenia kukurydzy w niskiej temperaturze. Dzięki temu nie obniża się jakość białka, co pozwala zachować wysoką wartość odżywczą. Jednocześnie wysuszone ziarna są mniej kruche i łamliwe, co z kolei podnosi wartość rynkową kukurydzy. W tym procesie ziarno suszone jest w dwóch suszarniach o zbliżonej wydajności dobowej, wraz z procesem leżakowania. 

Optymalny plon ziarna kukurydzy można uzyskać po osiągnięciu przez nią tzw. dojrzałości fizjologicznej. Wilgotność ziarna wynosi wtedy około 30%. Właśnie takie ziarna skupuje od rolników Feerum. Po pierwszym etapie suszenia w suszarni SDGG 20 z rekuperatorem ciepła, wilgotność kukurydzy spada do 20 – 25%. Następnie poddawane jest leżakowaniu minimum dobę, kończąc proces po drugim podsuszaniu, uzyskujemy ziarno o wilgotności ok. 14%.

Nowością zastosowaną w opracowanym przez Feerum systemie  jest dodanie dwóch silosów buforowych między suszarniami, w których ziarno leżakuje po pierwszej, wstępnej obróbce cieplnej.

Oprócz towaru wysokiej jakości, suszenie dwuetapowe z odzyskiem ciepła pozwala obniżyć zużycie paliwa o ok. 25% w porównaniu do jednoetapowego suszenia bez rekuperatora.

- Sam proces suszenia z zastosowaniem wymienników - tzw. rekuperatorów krzyżowych jest procesem opatentowanym przez firmę i pozwala podgrzać temperaturę powietrza zewnętrznego zaciąganego przez suszarnię nawet o 250C i to tylko z energii odzyskanej z temperatury powietrza opuszczającego suszarnię. Daje to fenomenalne rezultaty- wyjaśnia Wojciech Marciniszyn, dyrektor handlowy Feerum.

Spółka rozpoczęła już suszenie kukurydzy w ramach dostaw zakontraktowanych przez duże, zewnętrzne podmioty.

 - W ramach tych kontraktów wysuszymy około 25 000 ton mokrej kukurydzy, z czego uzyskamy około 20 000 ton suchego ziarna. Nasz skup otwarty jest jednak dla każdej osoby zainteresowanej suszeniem kukurydzy od poniedziałku do piątku, w godzinach od 7.30 do 22.00. Nie ograniczamy minimalnego pułapu ziarna do suszenia. Obecnych i przyszłych klientów, zwłaszcza tych ukierunkowanych na obrót i uprawę kukurydzy, zapraszamy do zapoznania się z naszym nowatorskim procesem suszenia i skorzystaniem z niego już w tym roku – mówi Andrzej Fuławka, menadżer zespołu suszarniczo-magazynowego w Chojnowie.

Kukurydza będzie suszona przez najbliższe dwa miesiące w zespole suszarniczo - magazynowym w Chojnowie, którego łączna pojemność wynosi ponad 20 tysięcy ton. Obiekt ten wyposażony został w wiele ciekawych rozwiązań technologicznych. Warto wśród nich wymienić przede wszystkim nowatorski system pionowego i poziomego transportu ziarna, na który składają się przenośniki taśmowe, redlery łukowe i zetowe oraz podnośniki kubełkowe. Firma stosuje w Chojnowie także system schładzania nasion w silosach głównych, który pozwala wychłodzić ziarno do niskich temperatur, a to pozwala zachować bardzo wysokie właściwości biologiczne. Cały proces suszenia i magazynowania ziarna wspiera opracowany przez projektantów Feerum system rozsypników ziarna w silosach głównych. Dzięki niemu znacząco obniżono kruszenie nasion wysuszonych, podczas początkowego zasypu i upadania ziarna z dużej wysokości na posadzkę silosów. 

© Portal Spożywczy 2020-01-20 12:31:57