Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Frosta prezentuje nową linię produkcyjną i zapowiada kolejne inwestycje w Bydgoszczy (zdjęcia)

Frosta oficjalnie zaprezentowała nową linię do produkcji wyrobów rybnych z sosami. Inwestycje przeprowadzone w latach 2016-17 pozwolą na zwiększenie mocy produkcyjnych zakładu w Bydgoszczy do 65 tys. ton rocznie. Zarząd Frosta A.G. poinformował ponadto, że w 2019 roku w Bydgoszczy powstanie centrum usług wspólnych całej grupy.


Autor: portalspozywczy.pl
Data: 28-09-2017, 18:29
Rozbudowa zakładu Frosty w Bydgoszczy kosztowała 65 mln zł, fot. Frosta

W 2016 roku Frosta zwiększyła przychody ze sprzedaży do 555 mln zł, co stanowi wzrost o 11 proc. rdr. Zysk netto spółki wyniósł rekordowe 32 mln zł i okazał się o 17,4 proc. wyższy niż w 2015 roku. Przełom 2016 i 2017 roku był również czasem intensywnego rozwoju i rozbudowy firmy.

- Jesteśmy największym producentem mrożonych produktów rybnych w Polsce i jednym z liderów w kategorii mrożonek w Polsce. Obiekt w Bydgoszczy to jedna z czterech fabryk w Grupie Frosta. Obecnie dysponujemy 20 tys. mkw. powierzchni produkcyjnej i zatrudniamy prawie 700 osób. Nasza specjalizacja to produkty rybne panierowane i z sosami, które powstają na dwóch najnowocześniejszych liniach w Europie. Eksportujemy do kilkunastu krajów europejskich. Obecnie moce produkcyjne zakładu wynoszą 35 tys. ton rocznie, a w ciągu najbliższych 3-5 lat chcemy zwiększyć je do 65 tys. ton - mówi Mirosław Ranosz, dyrektor fabryk grupy Frosta.

Na rozbudowę zakładu w Bydgoszczy Frosta przeznaczyła 65 mln złotych. Główną częścią inwestycji jest nowa hala produkcyjna o powierzchni 5,5 tys. mkw. wyposażona w nowoczesną linię do produkcji wyrobów rybnych. Frosta zwiększyła również powierzchnię magazynową, która wraz z zapleczem osiągnęła powierzchnię 2 tys. mkw. Na terenie fabryki powstały też parkingi dla samochodów ciężarowych. Kamień węgielny pod nową halę produkcyjną został wmurowany 24 listopada 2016 r., a realizację całej inwestycji zakończono w maju 2017 roku. Moce produkcyjne nowej linii to 20 tys. ton rocznie. Do pracy na tej linii Frosta zatrudniła 40 nowych pracowników, a docelowo ma być ich 80. 

- Zakończenie inwestycji to czas podsumowań, lecz także moment stawiania sobie nowych wyzwań. Przed nami kolejny duży projekt – zapowiada Paweł Wojciechowski, dyrektor handlowy Frosty na Polskę i Europę Centralną. - Opracowanie szczegółowego planu rozwoju wymaga czasu, możemy już jednak uchylić rąbka tajemnicy. W latach 2018-19 w Bydgoszczy powstanie centrum usług wspólnych (shared service center), w którym realizowane będą usługi finansowe oraz IT dla całej grupy Frosta AG.

Specjalnym gościem wydarzenia był Dirk Ahlers, założyciel i główny udziałowiec Frosta AG. Jak wspominał, choć tuż po zjednoczeniu Niemiec, wszyscy przekonywali go, aby patrzeć na Zachód, on postanowił poszukać szans na rozwój firmy na Wschodzie, inwestując najpierw na terenach byłego NRD, a następnie w Polsce.

- Już wtedy byłem przekonany, że za kilka lat kraje takie, jak Polska i Czechy będą członkami Unii Europejskiej. W latach 90. przejęliśmy w Bydgoszczy zakład po firmie Unilever, która z powodów, których do dziś nie rozumiem, zdecydowała o wycofaniu się z Polski. Dla nas była to szansa, którą wykorzystaliśmy. Zaczynaliśmy ze 140 pracownikami, a mój syn Felix został pierwszym dyrektorem zakładu. Zaskoczyło mnie to, że nie mieliśmy żadnego problemu ze skompletowaniem załogi. Gdy zaczynaliśmy nasz biznes w Bremerhaven, był to duży problem. Musieliśmy ściągać pracowników z Grecji i Włoch. Uważam, że dzisiaj także powinniśmy sięgać po pracowników z południa Europy, np. z Hiszpanii, gdzie panuje wysokie bezrobocie, szczególnie wśród młodych - dodał.

Ahlers przyznał, że o lokalizacji inwestycji Frosty w Polsce zadecydował szereg czynników: niższe niż w Niemczech koszty energii i kredytów bankowych, ale także kwestie logistyczne.

- Możemy stąd dostarczać nasze produkty nie tylko do Polski, ale także na ważne dla nas rynki Czech, Rumunii oraz Niemiec. Obecnie w Europie widzimy wiele zmian, odradzają się nacjonalizmy. Mimo to jestem optymistą i myślę, że to przezwyciężymy - dodał.

Fabryka Frosty działa w Bydgoszczy od 1999 roku. Obecnie zajmuje powierzchnię 19,5 tys. mkw. dając zatrudnienie prawie 700 osobom. Produkowane są w niej mieszanki warzywne i produkty rybne, które trafiają na krajowy rynek oraz do kilkunastu krajów europejskich, m.in. Niemiec, Francji, Wielkiej Brytanii i Hiszpanii.

Frosta to marka żywności mrożonej, obecna na polskim rynku od 1998 roku. W ofercie firmy znajdują się produkty z ryb, mieszanki warzywne, dania gotowe, burgery oraz produkty z kurczaka. Zgodnie z polityką marki 100% naturalnego smaku! FRoSTA nie stosuje dodatków do żywności. Wszystkie produkty rybne FRoSTY posiadają niebieski certyfikat MSC. 

© Portal Spożywczy 2019-05-22 04:38:03