Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

ZPC Bałtyk na Spitsbergenie

Gdańska Fabryka Czekolady Bałtyk wsparła wyprawę polarną na Spitsbergen. Naukowcy z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika badali tam zmiany zachodzące w powłoce lodowej Ziemi. Bałtyk wyposażył ekipę badaczy w specjalne batony energetyczne BossMan oraz cukierki z witaminami Dulio Vita.


Autor: portalspozywczy.pl/pr
Data: 29-09-2017, 10:31
fot. materiały prasowe

Celem 44 wyprawy polarnej UMK na Spitsbergen było badanie zmian zachodzących w kriosferze, czyli w powłoce lodowej Ziemi. Od lipca do września naukowcy zajmowali się monitoringiem lodowców, pomiarami przepływu rzeki odprowadzającej wodę z Lodowca Waldemara, a także zmianami warstwy czynnej wieloletniej zmarzliny. Badania prowadzone na arktycznych lodowcach stanowiły część większego projektu obserwacji zmian kriosfery w regionie Kaffiøyry.

- Chcieliśmy, aby nasze batony dodawały naukowcom energii, a cukierki potrzebnych witamin. Staramy się wspierać przedsięwzięcia, które są ważne społecznie i które przynoszą korzyści dla ludzi, a także środowiska naturalnego –– mówi Konrad Mickiewicz, prezes ZPC Bałtyk.

BossMan to batony energetyczne przeznaczone głównie dla osób aktywnych mających duże zapotrzebowanie na energię. Mają tzw. „czystą etykietę”, co oznacza, że są oparte na naturalnych składnikach. Do ich produkcji wykorzystywana jest żurawina, migdały, daktyle, orzechy ziemne oraz płatki owsiane bez dodatku cukru. Nie ma w nich sztucznych barwników ani konserwantów.

Dulio Vita to cukierki owocowe o smaku pomarańczy, cytryny i wiśni, zawierające naturalne soki i nadzienie owocowe wraz z witaminami A, C i E wspierającymi układ odpornościowy człowieka. „Dulio Vita” są prozdrowotne i mają pozytywny wpływ podczas różnego rodzaju aktywności sportowych i wysiłku fizycznego

ZPC Bałtyk to największa w północnej Polsce fabryka czekolady, której historia sięga 1923 roku. Czekolady, cukierki, pralinki, lizaki, bombonierki, drażetki czy orzeszki – to wszystko powstaje w rodzimych, polskich zakładach Bałtyku w Gdańsku i we Włocławku. 

© Portal Spożywczy 2019-05-26 21:20:35