666 Drukuj
Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

O lubuskim winiarstwie znów będzie głośno

Po udanym wrześniowym Winobraniu szykuje się kolejna atrakcja: Święto Lubuskiego Młodego Wina - czytamy na rp.pl.


Autor: rp.pl
Data: 06-10-2017, 19:18
fot. Shutterstock

Po niedawnym winobraniu na winnicy samorządowej – największej w kraju, już niebawem mieszkańców regionu i turystów czeka kolejna gratka – II Święto Lubuskiego Młodego Wina, największa w regionie jesienna atrakcja dla miłośników winiarstwa. Impreza ma się odbyć w listopadzie (18 lub 25) i chociaż ma niedługą tradycję, to już zyskała sławę. W ubiegłym roku ściągnęła rzesze fanów, a Lubuskie Centrum Winiarstwa w Zaborze wręcz pękało w szwach.

Tradycje winiarskie na ziemi lubuskiej są wyjątkowo długie, bo sięgają aż średniowiecza. W przeszłości region słynął z uprawy winorośli, które zajmowały ogromne połacie ziemi. Te szczytne tradycje odbudowuje samorząd województwa, który chce doprowadzić do ponownego rozkwitu lubuskiego winiarstwa.

W połowie września odbył się wielki zbiór plonów – drugie już winobranie na winnicy samorządowej o powierzchni 35 hektarów, czyli Lubuskim Centrum Winiarstwa w Zaborze. Impreza przyciągnęła tłumy. Uczestnicy mogli zobaczyć, jak wygląda tradycyjna produkcja wina, spróbować – na razie – soku z winogron, bo na przemianę w wino trzeba poczekać. Beaujolais z zebranych tu winogron będzie gotowe w listopadzie – wtedy będzie można ocenić, jak smakuje wino z samorządowej winnicy. Owoce zbierano z winnych pól między wsiami Zabór i Łaz, po czym wspólnie je wyciskano i degustowano. Towarzyszyły temu występy Lubuskiego Zespołu Pieśni i Tańca.

Lubuskie Centrum Winiarstwa w Zaborze zostało otwarte w październiku 2015 r. W działającej w Zaborze samorządowej winnicy swoje uprawy prowadzi 13 winiarzy. Głównym celem stworzenia Centrum był rozwój marki i potencjału turystycznego województwa, ale i budowanie tożsamości regionalnej, integracja środowisk winiarskich i odradzanie tradycji związanych z uprawą winorośli i tutejszą produkcją wina.

Na terenie winnicy samorządowej uprawiane są odmiany szlachetne (tzw. vitis vinifera) oraz hybrydowe, tzw. mieszańce. Arkadiusz Mieczyński, kierownik wydziału projektów turystycznych i promocji Lubuskiego Centrum Winiarstwa mówi, że 70 proc. upraw to odmiany białe, które znakomicie uprawia się w naszym klimacie. Do najpopularniejszych należą: m.in. Pinot Noir, Pinot Blanc, Pinot Gris, Zweigelt, Riesling, Regent i Rondo. Większość win produkowanych w województwie to wina wytrawne lub półwytrawne.

 

Więcej na rp.pl.

© Portal Spożywczy 2020-01-26 01:18:57