Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

W kwietniu będzie prawdopodobnie ostatni nabór wniosków PROW 2014-2020

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 07-02-2018, 13:40
Fot. Shutterstock

Podczas Seminarium Techmilk 2018, Wiesław Wasilewski, doradca ds. pozyskiwania funduszy unijnych, powiedział, że z kalendarza wynika, iż w kwietniu br. będzie najprawdopodobniej ostatni nabór wniosków w ramach PROW 2014-2020.

Do wykorzystania jest 330-340 mln euro.

Zwrócił uwagę, że to tej pory, wykorzystano zaledwie 4,5 proc. środków z całej puli. - W mojej pracy obserwuję duże zainteresowanie uzyskaniem wsparcia z PRWO-u. W mojej ocenie wina tak małego wykorzystania tych środków leży po stronie procedur, a nie wnioskodawców – mówił Wiesław Wasilewski.

Dodał, że z PROW-u może korzystać produkcja i przetwórstwo żywności, ale także sprzedaż hurtowa, czyli hurtownie spożywcze.

Powiedział także, że polska branża spożywcza dokonała inwestycji za 8 miliardów złotych, z czego 12 proc. pochodziło z dotacji unijnych. - Najwięcej zainwestowała branża drobiarska, ale na drugim miejscu jest mleczarska i makaronowa – dodał.

Zauważył, że systematycznie zwęża się katalog tematów, jakie są objęte wsparciem.

Wiesław Wasilewski jest systematycznym prelegentem na Seminarium Techmilk. Organizatorem konferencji, które trwała w dniach 6-9 lutego br. jest Katedra Inżynierii i Aparatury Procesowej Wydział Nauki o Żywności Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie.

© Portal Spożywczy 2018-09-21 05:44:17