Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Prezes Bakallandu na EEC 2018: Bakalie powinny być naturalnymi suplementami diety

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 16-05-2018, 10:51
Marek Moczulski, prezes Bakalland SA, fot. PTWP

- Oferujemy żywność bardzo nisko przetworzoną - wprost z natury. Wszystkie produkty, które mamy w ofercie wpisują się także w trendy health and fitness i snackowość. Uważam zresztą, że bakalie powinny być naturalnymi suplementami diety. Po co iść do apteki skoro można zjeść lekko prażone migdały albo śliwkę? - mówił Marek Moczulski, prezes Bakalland SA podczas Europejskiego Kongresu Gospodarczego EEC 2018.

Prezes Bakallandu powiedział, że jego firma wpisuje się w megatrendy na światowym rynku żywności.

- Oferujemy żywność bardzo nisko przetworzoną - wprost z natury. Wszystkie produkty, które mamy w ofercie wpisują się także w trendy 'health and fitness' i snackowość. Wartość globalnego rynku zdrowych przekąsek to 32 mld dolarów. Uważam zresztą, że bakalie powinny być naturalnymi suplementami diety. Po co iść do apteki skoro można zjeść lekko prażone migdały albo śliwkę? - dodał. 

Marek Moczulski przypomniał, że Bakalland eksportuje swoje produkty do 70 krajów.

- Do niedawna w eksporcie działaliśmy oportunistycznie na zasadzie: jest okazja to sprzedajemy. Kilka lat temu wybraliśmy kilka kluczowych krajów bliskich i dalekich. Weszliśmy np. na rynek RPA, gdzie w ciągu 3-4 lat staliśmy się numerem dwa z batonami pod naszą marką Ba! Uznaliśmy, że to przykład sukcesu i dowód na to, że polska marka może zaistnieć zagranicą. Eksport stanowi u nas 10 proc. wartości sprzedaży - dodał.

W części debaty poświęconej protekcjonizmowi Moczulski ocenił to zjawisko jako bardzo złe.

- Protekcjonizm jest czymś bardzo złym i każda firma ponosi z tego tytułu dodatkowe koszty. Długofalowo oczekujemy konkretnych działań od rządu i Komisji Europejskiej. Pora żeby ciężko opłacani urzędnicy wzięli się do roboty, zwłaszcza unijni - dodał.

 

© Portal Spożywczy 2018-10-17 01:22:37