Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Prezes Bakallandu: Wartość rynku bakalii w Polsce przekroczyła 1 mld zł (wideo)

- Rynek ekologiczny to bardzo trudny temat, głównie ze względu na to, że jest duży problem z dostępnością eko-surowców. Do tego nie są one jednolite, są za to bardzo chimeryczne, a producentów jest niewielu. Żeby zapewnić dostępność tych produktów musimy dużo więcej się napracować niż w przypadku tych konwencjonalnych - mówi Marek Moczulski, prezes Grupy Bakalland.


Autor: MB; www.portalspozywczy.pl
Data: 21-05-2018, 12:50
Marek Moczulski, prezes Bakallandu/ fot. PTWP

- Weszliśmy w segment bakalii ekologicznych pod koniec 2017 r. Ten rynek jest wciąż niszowy, jednak czujemy, że jako Bakalland mamy obowiązek rozwijać się również w kierunku prozdrowotnej żywności organicznej - dodaje Marek Moczulski.

Rynek zdrowych produktów w Polsce rozwija się niezwykle dynamicznie, tutaj dominują światowe megatrendy health&wellnes oraz convenience.

- Te trendy doprowadziły w Polsce do tego, że rynek bakalii w okresie badawczym ostatniego roku, który zakończył się w marcu 2018 r., już przekroczył wartość 1 mld zł. Cieszy nas to, że ten segment coraz większą uwagę zwraca na jakość produktów i snackowość - zapewnia Marek Moczulski.

Bakalland inwestuje obecnie w poprawę etykiety swojej oferty. - Dlatego nasze batony pozbawiliśmy dodatku cukru, cukrów utwardzonych, syropu glukozowo-fruktozowego - wylicza prezes. 

I dodaje, że Bakalland rozwija się dwutorowo - organicznie oraz poprzez akwizycje.

- Jeśli pojawi się okazja inwestycyjna poprzez przyłączenie kolejnej firmy do naszej grupy, jesteśmy na to bardzo otwarci jednak oczywiście pod pewnymi warunkami - zapewnia Marek Moczulski

© Portal Spożywczy 2019-08-19 00:26:43