Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Prezes Żywiec Zdrój zapowiada wzrost zdolności produkcyjnych o 5-10 proc. rocznie

Firma Żywiec Zdrój planuje wzrost zdolności produkcyjnych od 5 do 10 proc. rocznie - powiedział w środę prezes spółki Frederic Guichard. Jak dodał, rokrocznie zakłady opuszcza ok. 900 mln l napojów.


Autor: PAP
Data: 06-06-2018, 16:22
fot. shutterstock.com

Guichard wyjaśnił, że plany mają związek z wzrostem rynku napojów, szczególnie wody, w Polsce. "Prognoza jest taka, że popyt w tej kategorii będzie rósł przez najbliższe kilka lat. My podobnie będziemy zwiększali inwestycje" - powiedział prezes, który spotkał się z dziennikarzami w zakładzie w Wieprzu koło Żywca. Teren, na którym on powstał, należy do Katowickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej.

Szef Żywca Zdroju dodał, że firma zbliża się do osiągnięcia maksimum możliwości produkcyjnych i musi zainwestować, by sprostać popytowi. "Zainwestujemy w już istniejące zakłady. Zakład w gminie Radziechowy-Wieprz jest nowy i pozwala nam reagować na wzrost popytu. Mamy dość ambitne plany jego rozwoju" - podkreślił.

Prezes nie ujawnił poziomu planowanych nakładów. KSSE w styczniu br. podała jednak, że Żywiec-Zdrój informował ją o planach rozbudowy zakładu w Wieprzu kosztem 32,7 mln zł.

Firma Żywiec Zdrój to największy w Polsce producent napojów bezalkoholowych. Powstała w 1992 r. Należy do Grupy Danone, która produkuje żywność. Zatrudnia ponad 600 osób. Oprócz zakładu w Wieprzu posiada je także w Cięcinie, Jeleśni, Mirosławcu i Rzeniszowie.

Katowicka Specjalna Strefa Ekonomiczna to największa tego typu strefa w Polsce pod względem wielkości pozyskanych inwestycji. Działa tu ponad 300 krajowych i międzynarodowych firm, które zainwestowały w sumie prawie 31 mld zł i stworzyły ponad 70 tys. miejsc pracy. 

© Portal Spożywczy 2019-08-19 00:32:45