Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Rosnąca liczba kur w przydomowych hodowlach reakcją na wzrost cen jaj?

Przez pierwsze cztery miesiące 2018 roku na polskich wsiach i w małych miasteczkach w sposób bezprecedensowy powiększono przydomowe stada drobiu. Świadczą o tym dane o wylęgach tak zwanych piskląt ogólnoużytkowych, czyli takich, które produkuje się nie z myślą o profesjonalnych fermach drobiu, ale właśnie o małych, przydomowych kurnikach - informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.


Autor: KIPDiP
Data: 12-06-2018, 14:58
fot. shutterstock

- Od stycznia do kwietnia liczba piskląt ogólnoużytkowych, która pojawiła się na rynku była aż o 1,2 mln wyższa niż w porównywalnym okresie w zeszłym roku. Sądzimy, że tak duże wylęgi są pochodną wysokich cen jaj w największych sieciach marketów w Polsce – tłumaczy Mariusz Szymyślik, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.

Zdaniem dyrektora KIPDiP obecna cena detaliczna jaj może być ceną zaporową dla większości Polaków, co powoduje, że część z nich – mieszkająca na wsi - postanowiła „wziąć sprawy w swoje ręce” i powiększyć przydomowe stada kur albo wręcz wrócić do dawno porzuconego prywatnego chowu kur.

W największych sieciach handlu nowoczesnego 10 jaj klasy M czyli średniej wielkości kosztuje prawie 6 złotych. Przed wybuchem w Europie tak zwanej „afery fipronilowej” za takie same jaja płacono mniej niż 4 złote. Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz nie komentuje detalicznych cen jaj uznając, że są one częścią strategii partnera, jakim dla producentów jaj jest handel nowoczesny.

- Wylęgi kur ogólnoużytkowych, mimo, że bardzo wysokie, nie oddają w całej pełni zjawiska rosnącej popularności utrzymywania przydomowych stad kur. Do Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz docierają także informacje, że wielu przedsiębiorców, którzy zajmują się odchowem kur towarowych (hodowanych z myślą o fermach), ku swojemu zdziwieniu znajduje bardzo poważnych nabywców wśród handlowców, którzy później zbywają takie kury do hodowli prywatnych – mówi dyrektor Szymyślik.

Zgodnie z ostatnimi danymi Głównego Urzędu Statystycznego, w Polsce, w 2016 roku było 48,3 mln kur. KIPDiP szacuje, że około 39-40 milionów z tych ptaków było utrzymywane w hodowlach profesjonalnych objętych nadzorem weterynaryjnym. Resztę stanowiły stada przydomowe.

© Portal Spożywczy 2019-08-17 14:36:44