Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

David Gaboriaud: Polska intrygującym krajem pod kątem kulinarnym, ale także produktowym (wideo)

Nasi kucharze, którzy otrzymali gwiazdki Michelin – Modest Amaro i Andrea Camastra spowodowali, że Polska stała się intrygującym krajem pod kątem kulinarnym, ale także produktowym – mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl David Gaboriaud.


Autor: Jakub Szymanek / portalspozywczy.pl
Data: 04-07-2018, 11:00
David Gaboriaud, fot. PTWP

Zdaniem kucharza, który ma polsko–francuskie korzenie, Polska jest atrakcyjnym krajem pod kątem turystycznym, a do tego intrygującym pod względem kulinarnym i produktowym.

– Polska jest krajem coraz bardziej rozchwytywanym przez turystów z Europy i całego świata, nie tylko pod kątem kulinarnym. Coraz więcej osób przyjeżdża tutaj typowo turystycznie. Natomiast co do kulinariów, nasi kucharze, którzy otrzymali gwiazdki Michelin – Modest Amaro i Andrea Camastra spowodowali, że Polska stała się intrygującym krajem pod kątem kulinarnym, ale także produktowym – ocenia David Gaboriaud. 

 

Wśród produktów, które mogą sławić Polskę w innych krajach, David wymienia m.in. kiszonki, owoce leśne, grzyby, ale także ślimaki.

– Mamy bardzo dużo produktów, którymi możemy się pochwalić w Europie jak np. produkty fermentowane, tak zwane kiszonki. Element fermentacji w Polsce jest coraz bardziej popularny. Innym produktem są jabłka, z których wywodzi się sok jabłkowy, ale przede wszystkim cydr, o którym także coraz więcej się mówi. Można go produkować na większą skalę, ale także na mniejszą, kiedy to powstają cydry niepasteryzowane ze starych odmian jabłek, których na naszym terenie było kiedyś bardzo dużo. Myślę tu o odmianach jabłek pruskich sprzed 100 – 150 lat, do których coraz więcej rzemieślników wraca – tłumaczy kucharz.

– Innym produktem, który charakteryzuje Polskę jest dziczyzna. Francuzi przyjeżdżają do Polski po dziczyznę. Z pewnością takimi produktami będą też produkty jagodowe, czyli jagody, borówki, maliny. Nasz kraj jest liderem w tym temacie, a te produkty są naszym znakiem eksportowym. Do tego dochodzą na pewno produkty mączne jak kopytka, kluski śląskie i pierogi. Z kolei takim produktem alkoholowym mogą być nalewki. Na pewno grzyby będą mocną stroną Polski. I oczywiście ślimaki – dodaje David Gaboriaud.

© Portal Spożywczy 2019-11-22 01:35:08