666 Drukuj
Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Produkcja czekolady i wyrobów wzrosła po pięciu miesiącach 2018 r.

Produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych spadła w maju wobec takiego samego okresu roku 2017 roku, jak i w ujęciu miesięcznym. Natomiast po pięciu miesiącach 2018 roku produkcja wzrosła o ponad 12proc. wobec takiego samego okresu roku 2017 - wynika z danych GUS i wyliczeń serwisu portalspozywczy.pl.


Autor: Barbara Woźniak, portalspozywczy.pl
Data: 17-07-2018, 16:09
fot. Shutterstock

Z danych GUS i wyliczeń serwisu portalspozywczy.pl wynika, że w maju 2018 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych spadła wobec maja 2017 roku o 5,7 proc. do 26,8 tys. ton.

Z wyliczeń serwisu portalspozywczy.pl na podstawie danych GUS wynika też, że w ujęciu miesięcznym produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych w maju 2018 roku spadła wobec kwietnia 2018 roku o 11,3 proc.

W okresie styczeń-maj 2018 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych wzrosła o 12,1 proc. wobec takiego samego okresu 2017 roku i wyniosła łącznie 170 tys. ton.

Z danych GUS i wyliczeń serwisu portalspozywczy.pl wynika także, że produkcja samej czekolady (łącznie z czekoladą białą) wyniosła w maju 18,7 tys. ton i była niższa o 8,1 proc. niż rok wcześniej, a wobec kwietnia 2018 roku spadła o 8,2 proc.

Z danych GUS wynika też, że w ciągu pięciu miesięcy 2018 roku produkcja samej czekolady wzrosła rok do roku o 13,9 proc. i wyniosła 108 tys. ton.

Z danych GUS wynika również, że produkcja cukierków czekoladowanych w maju tego roku w ujęciu rocznym wzrosła o 7,2 proc. do 3,0 tys. ton, zaś w ujęciu miesięcznym – wobec kwietnia 2018 r. spadła o 18,3 proc.

W ciągu pięciu miesięcy 2018 roku produkcja cukierków czekoladowanych wzrosła natomiast o 16,5 proc. w ujęciu rocznym do 24,3 tys. ton.

W okresie styczeń-grudzień 2017 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych spadła o 0,1 proc. wobec takiego samego okresu 2016 roku do 399 tys. ton. Produkcja samej czekolady (łącznie z białą) wzrosła w 2017 roku w ujęciu rocznym o 0,3 proc. do 247 tys. ton, a produkcja cukierków czekoladowanych wzrosła natomiast o 8,6 proc. i wyniosła 59,8 tys. ton.

W całym 2016 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych wzrosła o 4,2 proc. wobec roku 2015 do 400 tys. ton. Z kolei produkcja czekolady (łącznie z białą) wzrosła w 2016 roku o 6,6 proc. do 247 tys. ton, a produkcja cukierków czekoladowanych spadła o 8,9 proc. do 55,1 tys. ton.

Dla porównania w 2015 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych wyniosła 384 tys. ton, czyli o 2,4 proc. więcej niż w 2014 roku. Produkcja czekolady w 2015 roku wyniosła 232 tys. ton i była o 1,3 proc. wyższa niż w 2014 roku, a produkcja cukierków czekoladowanych wzrosła wtedy o 8,1 proc. do 60,4 tys. ton. 

© Portal Spożywczy 2020-02-26 14:22:59