Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

To jeszcze nie koniec spadku cen skupu bydła

- Podtrzymujemy naszą ocenę, że w kolejnych miesiącach obserwowany będzie łagodny spadek cen skupu bydła wraz z rosnącą podażą wołowiny z branży mleczarskiej - poinformował Jakub Olipra z Credit Agricole Bank Polska S.A.


Autor: Credit Agricole
Data: 20-07-2018, 14:33
Jakub Olipra z Credit Agricole Bank Polska S.A. /fot. CA

20 lipca GUS opublikował dane nt. cen skupu produktów rolnych w czerwcu 2018 r. W ocenie Olipry wskazały one na szeroki zakres spadku cen w ujęciu rocznym.

- Najsilniej obniżyły się ceny trzody chlewnej (-17,4%), co związane jest z silną odbudową pogłowia świń w UE przy jednoczesnym wyraźnym zmniejszeniu popytu na wieprzowinę w Chinach. Wzrost cen w ujęciu rocznym odnotowały jedynie ceny bydła (+4,3% r/r) oraz drobiu (+1,2% r/r) - dodaje.

W ocenie analityka czynnikiem sprzyjającym wzrostowi cen bydła jest jego niska podaż z sektora mleczarskiego, ograniczana przez nadal wysokie ceny skupu mleka.

- Jednocześnie mamy do czynienia z utrzymującym się silnym popytem na polską wołowinę wśród jej głównych importerów. Wzrost popytu obserwowany jest również w przypadku polskiej wołowiny pochodzącej z uboju rytualnego (m.in. ze strony Izraela). Podtrzymujemy naszą ocenę, że w kolejnych miesiącach obserwowany będzie łagodny spadek cen skupu bydła wraz z rosnącą podażą wołowiny z branży mleczarskiej - dodał.

© Portal Spożywczy 2019-11-19 03:31:46