666 Drukuj
Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Bakterie w co trzeciej zachodniopomorskiej lodziarni

Aż jedna trzecia lodów z nadmorskich lodziarni jest skażona bakteriami, a ich spożycie może skończyć się bólem brzucha. To wyniki kontroli zachodniopomorskiego sanepidu - podaje RMF.


Autor: RMF
Data: 27-07-2018, 15:01
fot. shutterstock

Sanepid od początku wakacji skontrolował 130 obiektów. 8 przedsiębiorców zapłaciło mandaty za brak porządku. Inspektorzy znaleźli np. wafle do lodów leżące na podłodze czy przeterminowane polewy.

Dużo gorzej wypadły badania pobranych próbek. Aż w 1/3 sanepid wykrył enterobakterie. Są one szczególnie niebezpieczne u osób z obniżoną odpornością, czy też u osób z chorobami układu pokarmowego. I tutaj mogą powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe - wyjaśnia w rozmowie z reporterką RMF FM Małgorzata Kapłan z zachodniopomorskiego sanepidu.

Bakterie wykryto głównie w lodach z automatów.

Całość na rmf24.pl

 

© Portal Spożywczy 2020-02-28 12:08:30