Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Drób amerykański po 14 latach starań w Maroku

7 sierpnia 2018 r. rząd Maroka wyraził zgodę na przywóz z USA mięsa drobiowego i produktów drobiowych do Maroka. Starania o dostęp do tego rynku trwały 14 lat.


Autor: farmer.pl
Data: 10-08-2018, 13:38
fot. Shutterstock

USA zawarły umowę o wolnym handlu z Marokiem w 2004 r., ale certyfikat zdrowotny nigdy nie był negocjowany. Tak, więc żaden amerykański drób dotychczas nie znalazł się na tym rynku. Negocjacje wraz z zaangażowanie różnych służb i instytucji ukoronowane zostały otwarciem marokańskiego rynku.
Maroko jest rozwijającym się rynkiem dla przetworzonych produktów, a także drobiu. Wprowadzony będzie kontyngent bezcłowy w wysokości 6.400 ton na elementy z kurczaka. Limit zwiększać ma się się o 200 ton rocznie, aż w końcu zostanie zniesiony. Wstępne szacunki wskazują, że Maroko byłoby rynkiem o wartości 10 mln dolarów rocznie, z dodatkowym wzrostem wartości w czasie.

Maroko jest w przeważającej części rynkiem żywego drobiu i ma bardzo niewiele własnych przetwórców. USA chcą wprowadzić na rynek marokański znacznie więcej przetworzonego kurczaka, a nawet produktów z indyka. Przewidziana jest współpraca z marokańskim przemysłem drobiarskim w celu zwiększenia konsumpcji wszystkich produktów drobiowych, zarówno krajowych, jak i zagranicznych.

Czytaj więcej na farmer.pl

© Portal Spożywczy 2019-08-18 23:05:59