Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Czy warto jeść produkty na bazie masła? - dietetyk radzi

Rozmowa z dietetykiem Panią Adrianną Jarmoszko.


Autor: Artykuł promocyjny dostarczony przez firmę EDPOL Food & Innovation Sp. z o.o.
Data: 28-08-2018, 10:12

Czy warto jeść produkty na bazie masła?

Oczywiście, że warto jeść masło, ponieważ ma podstawową, bardzo korzystną cechę - jest produktem naturalnym. Zawarte w nim składniki występują naturalnie w mleku, czyli pierwotnym surowcu, z jakiego jest wytwarzane. Jest źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, przede wszystkim witamin A, D i E oraz karotenoidów. Zawartość witaminy D w maśle wynosi od 1 do 5 µg/100g produktu. Masło zawiera około 400 kwasów tłuszczowych krótkołańcuchowych, które łatwo się przyswajają, szybko trawią i dostarczają dużą ilość energii. Zaletą tłuszczu mlecznego jest obecność w nim sprzężonego kwasu linolowego trans - kwasu CLA - twierdzi Ekspert.

Czy można jeszcze bardziej uatrakcyjnić produkty maślane?

Z całą pewnością tak. Osobiście jestem miłośniczką różnego rodzaju miksów maślanych z dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw. Dzięki odpowiednio skomponowanym składnikom możliwe jest nadanie im całkiem innego smaku np. czosnkowego, szałwiowego czy bazyliowego. Firma EDPOL Food & Innovation, z którą nawiązałam współpracę, posiada szeroki asortyment różnego rodzaju miksów maślanych charakteryzujących się naturalnym składem, nie zawierającym sztucznych barwników, aromatów czy polepszaczy. Dodatkowo wbrew pozorom ciekawym i dobrym rozwiązaniem jest dodatek nieutwardzonych olejów do miksów maślanych. Z racji tego, że masło zawiera niewielkie ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a jednocześnie nie są one syntetyzowane w organizmie człowieka, uważam, że ich uzupełnienie poprzez wprowadzanie ciekłych olejów np. rzepakowego, czy oliwy z oliwek jest bardzo dobrym pomysłem - na który firma EDPOL Food & Innovation również się zdecydowała. Z dietetycznego punktu widzenia sądzę, że produkty wytwarzane przez firmę EDPOL Food & Innovation są wartościowe i godne polecenia - dodaje Pani Adrianna.

Czy wszyscy powinni jeść masło?

Wszystkie zdrowe osoby powinny jeść masło, ponieważ jest bardzo istotnym składnikiem diety. Zalecanym również dla dzieci, kobiet ciężarnych oraz karmiących piersią ze względu na to, że uczestniczy w budowaniu wielu hormonów sterydowych, wpływa na rozwój układu nerwowego, bierze udział w powstawaniu witaminy D i soli kwasów tłuszczowych. Ponadto spożywanie masła zalecane jest również dla osób z upośledzonym wchłanianiem tłuszczów, np. z uszkodzeniem kosmków jelitowych, z tzw. zespołem jelita krótkiego, z cholestazą, czyli zastojem żółci, oraz u chorych na nowotwory ze zmianami zapalnymi jelit po naświetlaniach.

Kiedy i kto powinien ograniczyć spożywanie masła?

Wszystko zależy od uwarunkowań fizjologicznych poszczególnych osób. Wiadomo, że masło jest przede wszystkim tłuszczem, dlatego pojawia się pytanie, czy powinno być spożywane przez osoby np. z wysokim poziomem cholesterolu we krwi? Badania naukowe mówią, że konsumowana przez nas żywność w bardzo małym stopniu wpływa na wzrost cholesterolu. Istotną rolę odgrywa tutaj przemiana materii. Masło zwiera około 240 mg/100g cholesterolu, według zaleceń dzienne spożycie przez osoby dorosłe powinno kształtować się w granicach 300-350 mg. Jedząc 50 g masła dziennie, dostarcza się około 120 mg cholesterolu, co nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Jednak faktycznie mówi się o tym, że z punktu widzenia chorób układu krążenia masło jest tłuszczem niezdrowym. „Ograniczenie spożycia masła rekomendowane jest w profilaktyce chorób układu krążenia o podłożu miażdżycowym oraz u osób ze zwiększonym poziomem cholesterolu w osoczu” - informuje w wypowiedzi dla PAP prof. Elżbieta Bartnikowska z zakładu dietetyki SGGW w Warszawie.

Z drugiej strony warto wspomnieć, że fosfolipidy znajdujące się w maśle (zwłaszcza lecytyna i sfingomielina) wpływają pozytywnie na nasz układ nerwowy. Syntetyzowana acetylocholina jest neuroprzekaźnikiem wpływającym na koncentrację, szybkie zapamiętywanie oraz odbudowę organizmu po dużym wysiłku fizycznym.

W jaki sposób w kilku zdaniach podsumowałaby Pani naszą rozmowę?

We wszystkim najważniejszy jest umiar i rozsądek. Istotne jest również zróżnicowanie w spożywanych pokarmach. Dzięki produktom wytwarzanym przez EDPOL Food & Innovation różnorodność tę możemy z łatwością sobie zagwarantować. A wracając do tłuszczu mlecznego oraz produktów na jego bazie to uważam, że jest często niedocenianym składnikiem diety. Najważniejsze zalety masła, poza jego walorami smakowymi, to unikatowy skład kwasów tłuszczowych. Jest to naturalny, nieprzetworzony produkt, który pod warunkiem spożywania w zalecanych ilościach z całą pewnością ma korzystny wpływ na zdrowie człowieka - podsumowuje dietetyk.

Już 4-5 listopada w Warszawie największa konferencja dedykowana sektorowi spożywczemu i handlowemu w Polsce: 20 sesji tematycznych, 120 prelegentów, ponad 1000 uczestników. Zarejestruj się teraz!

© Portal Spożywczy 2019-10-23 14:31:00