Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Największe dyskonty promują na standach głównie marki własne

Produkty private label zajmują odpowiednio 14% i 15% wszystkich standów Biedronki i Lidla. W sklepach Grupy Jeronimo Martins artykuły Procter & Gamble i Unilever mają po 9% udziałów. Asortyment Colgate-Palmolive stanowi 6%. Sieć stawia na kosmetyki i chemię gospodarczą. Jej konkurent mocniej skupia się na słodyczach. I tak towary Ferrero obejmują 12% powierzchni ekspozytorów niemieckiego gracza, a Unilever – już 6%. Analizując poszczególne kategorie, widać, że Lidl prezentuje kilka razy częściej słodkie wyroby marki własnej niż Biedronka.


Autor: MondeyNews
Data: 12-09-2018, 09:26
fot. shutterstock

Agenci platformy TakeTask udali się w 26. tygodniu 2018 roku do 55 losowo wybranych sklepów Biedronki i 54 placówek Lidla na terenie kraju. W badanych punktach sieci Jeronimo Martins zaobserwowano 993 standy. U niemieckiego konkurenta naliczono ich 1016 sztuk. Zebrane dane posłużyły do przeprowadzenia szczegółowej analizy tzw. ekspozycji dodatkowych w dwóch wyżej wymienionych dyskontach.

– Udział marki własnej w asortymencie Biedronki wynosi 44%, a w Lidlu 65%. Tak można wyczytać z danych Instytutu Badawczego ABR SESTA. Natomiast nasze badanie wykazało, że produkty private label ww. sieci są znacznie mniej widoczne na standach. W sklepach Biedronki mają 14%, a w placówkach niemieckiej sieci Lidl – 15% – informuje Arkadiusz Cybulski, Dyrektor Zarządzający platformą TakeTask.

Trzeba pamiętać o tym, że produkty marek własnych mają niskie ceny. Z tego powodu sieciom bardziej opłaca się sprzedawanie powierzchni promocyjnej w formie standów producentom marek narodowych niż oferowanie swoich wyrobów. Z kolei dla wytwórcy, który ma mniejszy udział w półce regularnej, np. pod względem szerokości asortymentu, jest to możliwość zwiększenia swoich ekspozycji w sklepach.

– Biedronka wyraźnie postawiła na kosmetyki i chemię gospodarczą, dlatego w całym zestawieniu, po marce własnej, miejsca od 2. do 6. zajmują producenci oferujący tego typu asortyment. Natomiast w przypadku Lidla wysokie pozycje mają wytwórcy dostarczający słodycze. Ferrero jest 2. w kolejności po private label. Wprawdzie jako 3. uplasował się Unilever, a zaraz po nim – Reckitt Benckiser, ale 5. w klasyfikacji jest Mondelez, a 6. okazał się Maspex – zaznacza Arkadiusz Cybulski.

Odsetek artykułów poszczególnych producentów odzwierciedla ich relacje z detalistami. One z kolei wynikają po części z wcześniejszych umów, w których partnerzy biznesowi uzgadniają ilość promocji do zrealizowania w ciągu roku oraz priorytety w odniesieniu do okresów promocyjnych. Zatem mniejszy udział Procter & Gamble czy Colgate-Palmolive w Lidlu, jak również – Ferrero w Biedronce, może być wynikiem ustaleń kontraktowych wytwórców z danym dyskontem.

Podejście do słodyczy

– W Biedronce w kategorii słodyczy na 1. miejscu są artykuły, które produkuje Mondelez. Mają 20% udziałów w tzw. ekspozycjach dodatkowych. W tym zakresie podobny wynik odnotował asortyment Sunny Family – 19%. W dyskoncie Grupy Jeronimo Martins produkty cukiernicze marki własnej stanowią jedynie 6% ekspozytorów. W porównaniu z pivate label Lidla występują kilka razy rzadziej na standach – zauważa ekspert z platformy TakeTask.

Należy podkreślić, że marka własna niemieckiej sieci oferuje szeroką gamę słodyczy. Są w niej zarówno produkty z niższej półki, jak i artykuły premium czy fair trade. Lidl ma spory potencjał do tego, żeby testować i promować swoje wyroby w różnych krajach. Na tak konkurencyjnym rynku Biedronce nie opłaca się inwestować we własny asortyment.

– Warto pamiętać o tym, że słodycze cechuje duża waga marki. W praktyce oznacza to, że dla klientów liczy się popularna nazwa czekoladek czy batoników ustawionych na standach. Dlatego w tej kategorii pivate label nie występuje na 1. miejscu również w Lidlu. W niemieckim dyskoncie ma jednak spory udział, wynoszący aż 28%. Zajmuje wysoką – 2. pozycję w tej klasyfikacji. Wśród wyrobów cukierniczych na sklepowych standach zdecydowanie przeważają produkty Ferrero – aż 41% – dodaje Arkadiusz Cybulski.

 

 

© Portal Spożywczy 2019-12-07 05:43:07