Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

FRSiH 2018: Polskie drobiarstwo osiągnęło swój szklany sufit? (wideo)

- Kłopoty Brazylii doprowadziły do jeszcze większej nadprodukcji mięsa drobiowego, co może w efekcie spowodować kłopoty małych i średnich producentów którzy nie będą potrafili dobrze zapanować nad kosztami - mówi w rozmowie z serwisem Portalspozywczy.pl Mariusz Szymyślik, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.


Autor: AT/portalspozywczy.pl
Data: 23-11-2018, 11:35
Mariusz Szymyślik (z lewej), dyrektor KIPDiP, fot. PTWP

W ocenie Mariusza Szymyślika w tej chwili rynek mięsa drobiowego jest bardzo niespokojny.

- Wiele osób uważa, że jesteśmy na szczycie koniunktury. Tak dobrych cen jak wiosną i latem nie było od wielu lat. Niektórzy pomyśleli że tak już będzie zawsze. Jednak to, że na rynku było tak dobrze było związane z jednorazowym wydarzeniem - kłopotami Brazylii. Jednak brazylijscy producenci wracają na rynki UE i tam, gdzie polskie mięso zastępowało brazylijskie, Brazylia znowu puka do drzwi, co daje się już odczuć na rynku. Dostawcy żywca do ubojni widzą już, że ceny spadły bardzo mocno - dodaje.

Dyrektor KIPDiP obawia się, że nadprodukcja drobiu może spowodować kłopoty dla małych i średnich graczy, którzy nie będą w stanie zapanować nad kosztami.

- Dla większych graczy będzie to okazja do konsolidacji lub zdobycia części rynku krajowego, tak więc nie dla wszystkich będą to trudne miesiące, ale dla dużej części rynku może być to początek trudnego okresu - wskazał Szymyślik.

© Portal Spożywczy 2019-08-23 08:27:25