Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Mleczarnia w Pierzchnicy zawarła umowę licencyjną na wytwarzanie twarogu z dodatkiem transglutaminazy

Gminna Mleczarnia w Pierzchnicy sp. z o.o. zawarła umowę licencyjną dotyczącą sposobu wytwarzania sera twarogowego z dodatkiem transglutaminazy (PL 228081, EP 2645867) z właścicielami tego wynalazku, to jest Uniwersytetem Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie i firmą PMT Trading sp. z o.o.


Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
Data: 26-11-2018, 12:08
fot. Gminna Mleczarnia w Pierzchnicy

Zawarcie umowy licencyjnej unormowało stan prawny i zapewniło prawidłowe, wzajemne relacje pomiędzy producentem twarogów a właścicielami patentu.

- Gminna Mleczarnia w Pierzchnicy jest producentem specjalizującym się w produkcji twarogów. Podpisanie Umowy jest kolejnym krokiem w rozwoju tego lokalnego producenta. Dzięki podpisanej umowie Mleczarnia będzie mogła dostarczać na rynek innowacyjny produkt charakteryzujący się zwiększoną zawartością białek serwatkowych a więc również o zwiększonych wartościach odżywczych. Dodatkowo dzięki pełniejszemu wykorzystaniu składników mleka obniżeniu ulegnie ładunek biologiczny zawarty w serwatce co ma istotne znaczenie proekologiczne – powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Piotr Dąbrowski, prezes Gminnej Mleczarni w Pierzchnicy.

Firma wyspecjalizowała się w produkcji twarogów. Wytwarzane są one w oparciu o tradycyjne receptury, praktycznie sposobem rzemieślniczym. Z dużym nakładem ludzkiej pracy przy minimalnym i niezbędnym umaszynowieniu. Produkty Mleczarni wyróżniają się tzw. Czystą Etykietą. Skład surowcowy jest ograniczony do niezbędnego minimum: mleka i kultur bakterii. Nie ma miejsca na sztuczne dodatki, konserwanty i barwniki.

© Portal Spożywczy 2019-09-16 06:20:37