Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Dziś, 20 grudnia, jest Dzień Ryby

Dziś jest Dzień Ryby. Przy tej okazji warto pamiętać, że ryby nie są przedmiotami i czują ból, a ludzie – jedząc coraz więcej ryb - powinni obchodzić się z nimi w sposób humanitarny.


Autor: portalspozywczy.pl
Data: 20-12-2018, 10:09
fot. pixabay.com

Tempo wzrostu konsumpcji ryb na świecie już dwukrotnie przewyższa tempo wzrostu liczby ludzi. Średnio każdy zjada ponad 20 kg ryb rocznie. Szacuje się, że stanowią one ważne źródło białka dla 3,2 mld osób.

W Polsce ryby jemy mniej chętnie – blisko 12 kg rocznie, w dużej mierze ze względu na cenę. Najczęściej wybieramy śledzia, łososia i ryby białe. Ważne, żeby konsument wiedział, skąd pochodzi dana ryba i czy została połowiona w sposób zrównoważony – podkreślają eksperci. Obecnie już nawet co trzecia ryba jest poławiana w sposób nielegalny.

W skali globalnej spożycie ryb i owoców morza rośnie bardzo dynamicznie – w ciągu 50 lat z 8 kg na osobę do ponad 20 kg. Przewiduje się, że w 2050 roku może to być istotny problem wyżywienia całej ludzkości, kiedy osiągniemy 9 mld mieszkańców 

© Portal Spożywczy 2019-06-25 09:42:48