Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Śląski NFZ organizuje dzień otwarty poświęcony szkodliwości cukru

W sobotę 26.01 śląski oddział Narodowego Funduszu Zdrowia organizuje dzień otwarty, poświęcony szkodliwości cukru.


Autor: PAP
Data: 25-01-2019, 10:07

W godz. od 9 do 14 w siedzibie oddziału przy ulicy ul. Kossutha 13 będzie można się dowiedzieć, jak zapobiegać chorobom i jak postępować już w tracie ich trwania. Będzie też można wykonać badania poziomu cukru we krwi, pomiar ciśnienia czy wskaźnika BMI. Śląski oddział Wojewódzki Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków udostępni materiały informacyjne.

Jak podkreśliła rzeczniczka oddziału Małgorzata Doros, wizyta w NFZ to także dobra okazja, by przed nadchodzącymi feriami w woj. śląskim odebrać Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego (EKUZ) oraz śląską kartę ubezpieczenia zdrowotnego, złożyć wniosek na zaopatrzenie w środki pomocnicze oraz przedmioty ortopedyczne, czy złożyć wniosek o objęcie dobrowolnym ubezpieczeniem zdrowotnym. Do dyspozycji gości będą również pracownicy działów: lecznictwa uzdrowiskowego, skarg i wniosków oraz dyrektywy transgranicznej.

Według Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków, już co najmniej 3 mln Polaków chorują na cukrzycę, ale nawet 1 mln spośród nich nie zdaje sobie z tego sprawy. Cukrzyca to podstępna choroba, bo rozwija się nie dając początkowo niepokojących objawów, a powoduje groźne powikłania, takie jak zawał serca, udar mózgu, niewydolność nerek, utrata wzroku i uszkodzenie nerwów obwodowych.

W Polsce choroby sercowo-naczyniowe występują u co drugiego chorego na cukrzycę i powodują dwie trzecie zgonów. Cukrzyca przyspiesza proces miażdżycowy, a tym samym sprzyja odkładaniu się blaszki miażdżycowej, utrudniającej przepływ krwi w naczyniach.

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), na cukrzycę choruje na świecie 415 mln ludzi, a do 2035 r. ich liczba może wzrosnąć do ponad 600 mln. Już ponad 10 lat temu Organizacja Narodów Zjednoczonych uznała cukrzycę za epidemię XXI wieku, choć nie jest chorobą zakaźną. 

© Portal Spożywczy 2019-08-22 20:41:46