Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Niepokojący wzrost produkcji jabłek w Polsce

Polska ma wyjątkowo dużo sadów i wciąż najszybciej nam ich przybywa. To niepokojące chociażby z powodu zamkniętego rynku rosyjskiego - informuje "Gazeta Wyborcza".


Autor: Gazeta Wyborcza
Data: 27-02-2019, 14:29
fot. shutterstock

Dwie trzecie europejskich sadów znajduje się na terenie Hiszpanii, Włoch i Polski - podał Eurostat. Polska zajmuje trzecie miejsce pod względem powierzchni - nasze sady mają 167 tys. hektarów. Do tego w Polsce powierzchnia sadów rosła najszybciej w ciągu pięciu lat, z 11-proc. wzrostem między 2012 a 2017 rokiem (średnia wzrostu dla Unii - 0,4 proc.). 

Jednak nie ma co otwierać szampana. Jeśli spojrzeć na to, co kryje się za danymi, to będą to... prawie tylko jabłka. Polski nie widać na czołowych miejscach w żadnych innych sadowniczych statystykach. A pozostałe kraje, jak Francja, Włochy, Hiszpania czy Grecja, mają zdywersyfikowaną produkcję i są liderami w kilku kategoriach naraz.  

Zdaniem Jakuba Olipry, ekonomisty banku Credit Agricole, tak duża uprawa wskazuje na znaczną nadpodaż tego owocu w Polsce.

- Jemy mniej jabłek, a coraz częściej wolimy sięgnąć po pomarańcze czy banany. Szczególnie do myślenia daje to, że pod względem powierzchni sadów wyprzedzamy kraje, które mają nie tylko większe terytorium, ale też lepsze warunki klimatyczne do produkcji owoców, czyli na przykład Francję - mówi Olipra. Innymi słowy, gdyby na jabłka był tak duży popyt, na jaki wskazywałaby polska produkcja, inwestowałyby w nie kraje, które mają lepsze warunki niż Polska. 

 

© Portal Spożywczy 2019-08-18 23:09:15