Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Firmy mleczarskie skupiają się na produktach o większej marżowości

Nie można mówić o całkowitym odchodzeniu od produktów w proszku ale widać, że producenci uwagę swoją skupiają na galanterii, serach, maśle czy innych produktach gdzie marżowość jest sporo większa – powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Łukasz Jurkowski, prezes Związku Pracodawców, Eksporterów i Importerów Produktów Mleczarskich.


Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
Data: 05-03-2019, 09:57
Łukasz Jurkowski

Zwraca uwagę, że coraz więcej mleczarni decyduje się też na przestawienie produkcji serwatki w proszku na koncentrat białek serwatkowych.

Podkreśla, że poza tym Polska będąca w czołówce europejskich producentów mleka nie spoczywa na laurach. Rozwija się i stawia na ciągły wzrost produkcji mleka. - Duża część naszej produkcji mlecznej wysyłana jest na eksport i coraz lepiej nam to idzie. Musimy jednak bacznie obserwować rynek krajowy i kontrolować nadmierny napływ produktów konkurencyjnych – zastrzega prezes Jurkowski.

- Eksport poza oczywiście mlekiem w proszku (głownie odtłuszczonym) i serwatką to także mleko płynne, sery oraz twarogi. Dużym zainteresowaniem cieszy się również masło. Zarówno w blokach 25kg jak i małych opakowaniach 200/250g. Te ostatnie trafiają głównie do naszych południowych sąsiadów. - Co do mleka w proszku to jak wiadomo ostatnie 2 lata nie były zbyt łaskawe dla tego produktu. UE prowadziła skup interwencyjny aby wspomóc europejskich producentówmleko i zabrać z rynku nadmiar produktu, nie dopuszczając tym samym do jeszcze drastyczniejszego spadku cen – mówi Łukasz Jurkowski.

- Dopiero pod koniec roku 2018 cenny zaczęły rosnąć i spowodowały, że produkcja na nowo stała się opłacalna. Można nawet mówić o pewnym odrodzeniu mleka odtłuszczonego w proszku, bo produkt ten na nowo stał się atrakcyjny pod względem handlowym – zauważa.

Zapytany o jego ocenę sytuacji na rynku, stwierdził, iż Polska branża mleczarska ma się dobrze. - Jesteśmy jednym z największych europejskich producentów mleka. Poza tym spółdzielczość jako forma własności większości polskich mleczarni w mojej ocenie jest kanwą tej branży. Gdyby nie spółdzielczość to w segmencie mleka moglibyśmy obserwować sytuacje bardzo podobne do innych rodzimych branż. Myślę tu o szeroko pojętej prywatyzacji i przejęciu polskich podmiotów przez zagraniczne firmy. Spółdzielczość zapewnia Polsce pewną stabilizacje i napawa optymizmem co do przyszłości – uważa prezes Związku Pracodawców, Eksporterów i Importerów Produktów Mleczarskich.

© Portal Spożywczy 2019-08-23 12:51:29