Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Credit Agricole: Anomalie pogodowe hamują spadek cen produktów mlecznych

Po silnym spadku cen produktów mlecznych obserwowanym w II poł. 2018 r., początek 2019 r. przyniósł wyraźną korektę cen. Od stycznia br. indeks cen GDT zwiększył się o prawie 16% i powrócił do poziomów obserwowanych pod koniec I poł. 2018 r. W znacznym stopniu jest to związane z obawami uczestników rynku o negatywny wpływ fali upałów, jaka wystąpiła w Nowej Zelandii, na produkcję mleka w tym kraju - podano w publikacji AgroMAPA Credit Agricole.


Autor: Credit Agricole
Data: 15-03-2019, 14:54
fot. shutterstock.com

Znaczący spadek produkcji mleka w Australii ze względu na suszę miał mniejsze znaczenie. Wzrost cen na giełdzie w Nowej Zelandii doprowadził do wyraźnego spowolnienia spadku cen produktów mlecznych obserwowanego w UE oraz w USA.

W kolejnych miesiącach wraz z kończącym się sezonem mlecznym na półkuli południowej uwaga rynku w coraz większym stopniu skupiona będzie na UE, gdzie w maju odnotowany zostanie sezonowy szczyt produkcji. Przy założeniu, że warunki agrometeorologiczne w Europie ukształtują się na poziomie zbliżonym do średniej wieloletniej oczekujemy wyraźnego zwiększenia dynamiki skupu mleka w UE, co będzie oddziaływało w kierunku spadku cen produktów mlecznych.

Negatywne dla cen produktów mlecznych jest również wyraźne spowolnienie światowego popytu na
produkty mleczne, w szczególności w Chinach. W całym 2018 r. wolumen chińskiego importu produktów mlecznych zwiększył się o 7,9% wobec wzrostu o 12,9% w 2017 r. i 20,4% w 2016 r. Dane za styczeń 2019 r. wskazują na wysokie prawdopodobieństwo dalszego spowolnienia chińskiego importu w 2019 r. Ze spowolnieniem popytu na produkty mleczne mamy do czynienia również wśród pozostałych głównych importerów: w Rosji, USA, Indonezji i na Filipinach.

W ostatnich miesiącach znacząco zmniejszyła się dysproporcja cenowa na rynku tłuszczu mlecznego i białka, odzwierciedlana przez różnicę pomiędzy cenami masła a cenami odtłuszczonego mleka w proszku (OMP). W znacznym stopniu przyczyniła się do tego wyprzedaż zapasów interwencyjnych OMP zgromadzonych przez Komisję Europejską (KE), która zmniejszyła niepewność na rynku, a także wzrost światowego popytu na OMP.

Podtrzymujemy naszą ocenę, zgodnie z którą światowy rynek mleka od IV kw. 2017 r. pozostaje w spadkowej fazie cyklu. Jest ona jednak o wiele bardziej łagodna niż wcześniej oczekiwaliśmy, co wynika z wolniejszego wzrostu podaży mleka wśród największych światowych eksporterów produktów mlecznych ze względu na anomalie pogodowe (susze w UE i w Nowej Zelandii). W kolejnych kwartałach oczekujemy dalszego łagodnego spadku cen, który potrwa najprawdopodobniej do II poł. 2020 r. Głównymi czynnikami ryzyka dla naszego scenariusza są warunki agrometeorologiczne wśród największych światowych eksporterów produktów mlecznych (w szczególności w Nowej Zelandii i w UE). W efekcie, prognozujemy, że na koniec 2019 r. cena skupu mleka w Polsce wyniesie ok. 125 zł/hl, a na koniec 2020 r. wzrośnie do ok. 130 zł/hl.

© Portal Spożywczy 2019-07-20 03:15:38