Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Jarmuż na czarnej liście warzyw

Wychwalany przez dietetyków jako warzywo o dużej zawartości składników odżywczych jarmuż dołączył do listy najbardziej zanieczyszczonych warzyw i owoców — wynika z analizy Environmental Working Group (EWG), amerykańskiej organizacji non profit przywoływanej przez Puls Biznesu.


Autor: Puls Biznesu
Data: 25-03-2019, 08:35
fot. shutterstock

W publikowanym co roku rankingu tym razem znalazło się 12 produktów żywieniowych, które — zdaniem analityków — zawierają najwięcej pozostałości po pestycydach (zestawienie powstaje na podstawie danych regularnie prowadzonych testów przez amerykański Departament Rolnictwa). Obok jarmużu na czarnej liście znajdują się też truskawki, szpinak, nektarynki, jabłka, winogrona, brzoskwinie, wiśnie, gruszki, pomidory, seler i ziemniaki.

Więcej na pb.pl.

© Portal Spożywczy 2019-11-20 02:37:50