Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Prezydent: Dyktujemy światu, jak powinna być produkowana żywność

My dziś dyktujemy światu, jak powinna być produkowana żywność, która sprzyja zdrowiu człowieka - mówił prezydent Andrzej Duda, który wraz z małżonką Agatą Kornhauser-Dudą odwiedził w środę rodzinną firmę - Zakład Przetwórstwa Mięsnego "Płatek" w Nowej Wsi Szlacheckiej (Małopolskie).


Autor: PAP
Data: 27-03-2019, 15:35
Andrzej Duda, fot. shutterstock

"To polska, rodzinna produkcja na najwyższym światowym poziomie" - ocenił prezydent. "Światowy poziom to nasz poziom. To my dziś dyktujemy światu, jak powinna być produkowana żywność, która sprzyja zdrowiu człowieka, a nie mu szkodzi" - zaznaczył Andrzej Duda podczas spotkania z pracownikami zakładu.

Prezydent wraz z małżonką zwiedził nowoczesny zakład, w którym produkcja rozpocznie się w połowie br. W trakcie wizyty goście skosztowali tradycyjnych lokalnych wyrobów. Parze prezydenckiej towarzyszył m.in. minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski.

Prezydent zwrócił uwagę, że tego typu rodzinne firmy przetwórcze pracują na dobrą markę polskiej żywności. "Tu wszystko jest robione zgodnie z wieloletnią tradycją. To widać, że jest to prawdziwe, dobre, uczciwie przygotowane, z najwyższym stopniem rzetelności" - ocenił.

Jak zaznaczył Duda, właściciele firmy gościli u niego w Warszawie, odbierając nagrody w konkursach rolniczych, m.in. AgroLidze, dlatego teraz przyszedł czas na rewizytę.

Właścicielka zakładu Marzena Zalarska przyznała, że informacja o wizycie pary prezydenckiej była dla nich zaskoczeniem. "Kilkukrotnie odwiedzaliśmy pałac prezydencki i za każdym razem zapraszaliśmy prezydenta do odwiedzin u nas. W końcu, ku naszemu zaskoczeniu, prezydent przyjechał. Para prezydencka ma sentyment i specjalny wzgląd na podkrakowskie tereny, które są im bliskie" - dodała.

Podkrakowska Nowa Wieś Szlachecka znajduje się na obszarze słynącym z wyrobu wędlin, w tym przede wszystkim kiełbasy lisieckiej, wytwarzanej z najlepszych gatunków mięsa i odpowiednio grubo rozdrabnianej. To produkt o chronionym oznaczeniu geograficznym w Unii Europejskiej - prawo do jego wytwarzania mają zakłady z miejscowości w rejonie Liszek i Czernichowa.

Rodzinna firma Płatek wytwarza wędliny i wędzonki nieprzerwanie od lat 50-tych ubiegłego wieku. Wyrobem wędlin i wędzonek zajmował się wówczas ojciec i dziadek obecnych właścicieli zakładu, Władysław Płatek. Firma Zakład Przetwórstwa Mięsnego "Płatek" działa od 1992 roku. Obecnie zatrudnia około 60 osób. Wędzonki i wędliny sprzedaje głównie w Małopolsce i na Śląsku.

Obecni właściciele - Tadeusz Płatek, Marzena Zalarska i Janusz Zalarski - bazują na doświadczeniu ojca i dziadka. W zmodernizowanym zakładzie produkują wyroby wędliniarskie w oparciu o tradycyjne receptury. W połowie tego roku planują rozpoczęcie produkcji w nowoczesnym zakładzie zbudowanym tuż obok.

© Portal Spożywczy 2019-05-20 09:55:36