Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Eksport polskich mrożonych owoców - analiza

- Spadek polskiej produkcji owoców mrożonych w 2017 r., będący rezultatem mniejszych zbiorów owoców (efekt przymrozków), poskutkował zmniejszeniem ich eksportu w sezonie 2017/18 o ok 13% r/r do 328 tys. t (za Eurostat). Co prawda poprawa uwarunkowań podażowych w 2018 r. pozwoliła na jego wzrost w pierwszej części sezonu 2018/19 o blisko 12% do 193 tys. t - mówi Mariusz Dziwulski, ekspert Departamentu Analiz Ekonomicznych w PKO Bank Polski.


Autor: www.sadyogrody.pl
Data: 05-04-2019, 14:29
fot. shutterstock

Mariusz Dziwulski dodaje, że eksport jednak wciąż odbywa się w wolnym tempie za sprawą mniejszej sprzedaży mrożonych truskawek (-6,8% r/r w II półroczu '18). Mniejszy popyt na polskie truskawki mrożone, mimo wzrostu produkcji, wynika ze wzrostu konkurencji ze strony importu z Egiptu czy też Maroko.

- Jednocześnie w drugiej połowie 2018 odnotowano wzrost eksportu malin mrożonych (+2,2% ) oraz wiśni (+73% r/r wobec bardzo niskiego eksportu w 2017) z Polski. W przypadku malin dynamika wzrostu była dość niska w stosunku do wzrostu wolumenu zbiorów. Mimo niewielkiego spadku, import malin mrożonych z krajów trzecich m.in. z Ukrainy, Serbii oraz Bośni i Hercegowiny do UE był relatywnie wysoki - wyższy niż w 2016 r. - zapewnia analityk.

Więcej czytaj na www.sadyogrody.pl.

© Portal Spożywczy 2019-09-20 01:19:01