Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

EIT Food: Ruszył program wspierający pomysłodawców i start-upy na wczesnych etapach rozwoju

Trwa właśnie rekrutacja do bezpłatnego programu wsparcia innowacyjnej przedsiębiorczości w branży rolno-spożywczej - EIT Food Seedbed, który wspiera osoby mające pomysły na założenie firm typu start-up/spin-off w obszarach związanych z sektorem rolno-spożywczym albo już prowadzą takie firmy.


Autor: www.portalspozywczy.pl
Data: 08-04-2019, 15:27
fot. shutterstock.com

Program realizuje EIT Food, konsorcjum ponad przedsiębiorstw, ośrodków badawczych oraz uniwersytetów, zorganizowane w ramach Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii (EIT), organu Komisji Europejskiej. EIT Food jest największą europejską inicjatywą w obszarze rolno-spożywczym, realizującą programy wsparcia innowacji dla sektora żywnościowego w Europie. Działania EIT Food są finansowane ze środków Komisji Europejskiej w ramach programu Horyzont 2020.

Program EIT Food Seedbed wspiera osoby, które mają pomysły na założenie firm typu start-up/spin-off w obszarach związanych z sektorem rolno-spożywczym albo już prowadzą takie firmy. Beneficjenci uzyskają wsparcie merytoryczne (szkolenia i mentoring) oraz finansowe (refundację kosztów podróży związanych z udziałem w warsztatach projektowych, spotkaniach z mentorami i potencjalnymi klientami, do wysokości 10.000€, a dla najlepszych startupów nagrody pieniężne w wysokości 20.000€). Unikatowym elementem programu jest wsparcie dla procesów weryfikacji pomysłu biznesowego i przydatności rozwiązań technicznych poprzez ustrukturyzowany dialog z potencjalnymi klientami (customer discovery process), realizowane w oparciu o metodykę opracowaną przez EIT Food przy współpracy z wyspecjalizowanymi trenerami, mentorami i ułatwione dzięki oferowanemu startupom wsparciu finansowemu.

Program jest prowadzony w języku angielskim w trzech europejskich ośrodkach: Belfaście, Bilbao i Warszawie, dedykowany dla startupów z dowolnych miejsc na świecie. Zespół organizatorów obejmuje m.in. Queen's University of Belfast, University of Cambridge, Uniwersytet Warszawski oraz osiem firm-liderów branży rolno-spożywczej.  

Termin zgłoszeń upływa 26 kwietnia 2019 roku. Na razie większość zgłoszeń do programu pochodzi spoza Polski, ale ze względu na koordynację szkoleń i mentoringu w Polsce, do udziału szczególnie zachęcamy rodzimych pomysłodawców. Aplikujący do programu powinni przedstawić innowacyjny pomysł, który ma potencjał wprowadzenia korzystnych zmian w sposobach wytwarzania, dostarczania, spożywania żywności i/lub przetwarzania powstałych w tych procesach odpadów. Oprócz typowych rozwiązań rolno-spożywczych, start-upy mogą działać w obszarach wspierających wytwarzanie żywności, w tym: maszyny i urządzenia dla rolnictwa i przetwórstwa, logistyka, opakowania, rozwiązania informatyczne, redukcja odpadów z łańcucha żywności, usługi biznesowe czy innowacje społeczne. Zespół tworzący startup powinien być złożony z co najmniej 2 osób (zwykle: eksperta technicznego i osoby zajmującej się rozwojem biznesu). Program dotyczy pomysłodawców i startupów na wczesnych etapach rozwoju, dlatego szczególnie zachęcamy do aplikowania naukowców i studentów, których pomysł technologiczny jest związany z prowadzonymi badaniami, a jego dalszy rozwój wymaga zdobycia specjalistycznej wiedzy biznesowej oraz kontaktów z potencjalnymi klientami w Polsce i innych krajach europejskich.

© Portal Spożywczy 2019-05-23 03:05:55