Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

PIH: Do 20 maja trzeba zarejestrować się w systemie śledzenia wyrobów tytoniowych

Do 20 maja 2019 roku każdy podmiot gospodarczy, w tym sklep i hurtownia, który prowadzi sprzedaż wyrobów tytoniowych, musi być zarejestrowany w systemie śledzenia wyrobów tytoniowych Track&Trace. Rejestracja jest częścią unijnego systemu śledzenia ruchu i pochodzenia tych produktów - przypomina Polska Izba Handlu.


Autor: portalspozywczy.pl/PIH
Data: 15-05-2019, 12:43
fot. Shutterstock

PIH informuje, że rejestracja w oficjalnej wersji systemu możliwa jest na stronie www.idissuer.pl. Odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania oraz instrukcje, jak złożyć wnioski m.in. o kod podmiotu (EOID) i kod zakładu (FID), znajdują się na stronie https://help.idissuer.pl/Home/Instructions?title=FAQ

 - Jeśli nie jesteście Państwo pewni, czy otrzymaliście prawidłowy kod, można to zweryfikować na podstawie pierwszych czterech znaków. Kody z systemu produkcyjnego rozpoczynają się od znaków KPL1; z systemu testowego PWPS. Podmioty uczestniczące w obrocie wyrobami tytoniowymi muszą zarejestrować zarówno podmiot (uzyskają wtedy kod EOID), jak i zakład (kod FID) - podaje PIH.

Wiele pytań z zakresu interpretacji przepisów rozwiewa także Ministerstwo Finansów na stronie https://www.podatki.gov.pl/akcyza/system-sledzenia-wyrobow-tytoniowych-track-trace/pytania-i-odpowiedzi/

Od 20 maja 2019 każda paczka papierosów, a także każde opakowanie zbiorcze zawierające wyroby tytoniowe w ilości większej niż paczka wprowadzane do obrotu na terenie Unii Europejskiej czy to przez producenta czy też importera musi być zarejestrowane w systemie śledzenia wyrobów tytoniowych Track&Trace. Celem wprowadzenia systemu przez dyrektywę 2014/40 było wg. Komisji Europejskiej wyeliminowanie z obrotu nielegalnych wyrobów tytoniowych. System wymaga rejestracji producentów, linii produkcyjnych, importerów, dystrybutorów, punktów detalicznych i śledzenia produktów przez wszystkie podmioty uczestniczące w obrocie do ostatniego dystrybutora przed pierwszym punktem detalicznym – czyli sklepem.

© Portal Spożywczy 2019-12-08 14:06:41