Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

EEC 2019: Robotyzacja wymusi nowy model społeczny

Rozwojowi nowych technologii i związanymi z tym procesami automatyzacji i robotyzacji towarzyszy istotna zmiana modelu społecznego - podkreśliła Jadwiga Emilewicz 13 maja na XI Europejskim Kongresie Gospodarczym w Katowicach.


Autor: wnp.pl
Data: 15-05-2019, 13:38
Jadwiga Emilewicz, fot. PTWP

W trakcie dyskusji "Roboty wśród nas. Technologie i społeczeństwo" Jadwiga Emilewicz zwróciła uwagę, że rozwojowi technologii towarzyszy choćby upowszechnianie się modelu ekonomii współdzielonej, gdzie własność zastępujemy możliwość korzystania z usług.

Widać więc wyraźnie, że model funkcjonowania społecznego się zmienia i będzie nadal zmieniać, tym bardziej, że rozwój nowych technologii przebudowuje też rynek pracy.

- Automatyzacja pewną część zawodów wyeliminuje, ale to nie znaczy, że w ich miejsce nie pojawią się nowe - stwierdziła Jadwiga Emilewicz.

Jak dodała, proces eliminacji zawodów będzie się mocno różnić w zależności od branży. - Najmniej zagrożone sektory, to edukacja, szeroko rozumiana branża kreatywna i ochrona zdrowia - oceniła minister przedsiębiorczości i technologii.

Zaznaczyła przy tym, że w świecie szybko zachodzących zmian, nie ma innego wyjścia, jak możliwie szybkie podążanie za zmianami.

- Z perspektywy polskiej powinniśmy być przygotowani na to, żeby z tej transformacji korzystać jak najszybciej - podkreśliła Jadwiga Emilewicz.

Z kolei Sanjay Samaddar, wiceprezes ArcelorMittal, przewodniczący rady nadzorczej ArcelorMittal Poland, zwrócił uwagę, że bardzo ważną kwestią staje się podnoszenie kwalifikacji pracowników, po to by mogli podejmować nowe zadania, gdy będą zastępować ich roboty.

- Automatyzacja i robotyzacja oznacza likwidację zatrudnienia w zawodach opierających się na prostych, powtarzalnych czynnościach. To stawia nas z kolei przed wyzwaniem zagospodarowania pracowników, którzy stracą zajęcie - stwierdził Sanjay Samaddar.

- Musimy podnosić ich kwalifikacje tak, by mogli wykonywać bardziej kreatywne zajęcia. To jest wyzwanie, przed którym stoimy - podkreślił.

Sanjay Samaddar zwraca uwagę na konieczność podnoszenia kompetencji pracowników (fot. PTWP).jpg

 

 

© Portal Spożywczy 2019-09-23 00:25:00