Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Spółka Polski Eko Chmiel rozpoczęła kontraktację chmielu od polskich plantatorów

Spółka Polski Eko Chmiel poinformowała, że z dniem 11 czerwca rozpoczęła kontraktację chmielu u polskich plantatorów. Spółka nie zdradza szczegółów finansowych oferty, ale wiemy, że kontraktacje obejmują wszystkie odmiany chmielu uprawiane w Polsce, a propozycje kontraktowe zawierają również modernizację chmielników, bioremediację gruntów plantacji oraz dostosowanie w kolejnych latach do nowych regulacji unijnych dotyczących czystości od substancji WWA (rakotwórczych składników preparatów wykorzystywanych w impregnacji słupów chmielników).


Autor: portalspozywczy.pl
Data: 11-06-2019, 15:12
fot. materiały prasowe Polski Eko Chmiel

Spółka podaje, że specjaliści ds. kontraktacji chmielu ruszyli w teren. W najbliższych dniach i tygodniach będą spotykać się z plantatorami, głównie w woj. lubelskim, przedstawiać szczegóły oferty i podpisywać długoterminowe umowy na dostawy chmielu. Polski Eko Chmiel zabezpiecza dostawy chmielu nie tylko dla przemysłu browarniczego, w tym w szczególności browarów kraftowych, ale także dla przemysłu farmaceutycznego i kosmetycznego.

– W tym roku kończą się kilkuletnie umowy kontraktowe na dostawy chmielu, w związku z tym to czas na podjęcie ważnych decyzji przez plantatorów – mówi Grzegorz Łukowiec, wiceprezes zarządu ds. kontraktacji i przerobu chmielu w spółce Polski Eko Chmiel.

– Decyzje polskich plantatorów chmielu podejmowane w najbliższym miesiącu, dwóch będą miały wpływ na ich interesy w ciągu kilku najbliższych lat. Tym razem jednak gra toczy się nie tylko o zabezpieczenie sprzedaży, ale i o dostosowanie chmielników i całego biznesu do potrzeb rynku chmielu za kilka lat – dodaje.

Polski Eko Chmiel informuje też, że z danych ekspertów rynku chmielarskiego na świecie wynika, że nasza bezpośrednia konkurencja chmielarska, czyli Niemcy, jest już w przeważającej większości przystosowana do nowych wymogów czystości żywności – w tym przypraw, do których zaklasyfikowany jest chmiel – w odniesieniu do substancji WWA (wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych).

Kontraktacja chmielu spółki Polski Eko Chmiel zakłada nie tylko gwarancję ceny i skupu chmielu od plantatorów, ale i systemową modernizację chmielników i dostosowanie ich do nadchodzącego reżimu rynku żywności. Aby dostosować się do nowych europejskich regulacji, plantatorzy muszą wymienić konstrukcje chmielników oraz oczyścić ziemię z substancji, które latami odkładały się w niej. Spółka Polski Eko Chmiel ma rozwiązania obu tych problemów – bez potrzeby usuwania ziemi czy wyłączania chmielnika spod bieżącej uprawy.

Polska to światowa (6 miejsce na świecie) i europejska (4 miejsce w Europie) potęga chmielarska, z uprawami na obszarze ponad 2 tys. ha. Polskie uprawy chmielu mają swój niepowtarzalny charakter ze względu na warunki klimatyczne i terenowe, a produkowany u nas chmiel jest wysoko ceniony.

© Portal Spożywczy 2019-07-18 19:36:57