Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

ARiMR zapowiada: Większe wsparcie dla grup producentów rolnych

Na wyższą pomoc mogą liczyć grupy, które decyzję o przyznaniu pomocy otrzymają po 12 czerwca 2019 r. Łącznie wsparcie może wynieść nawet do 500 tys. euro - informuje ARiMR.


Autor: www.portalspozywczy.pl/ ARiMR
Data: 13-06-2019, 09:27
fot. shutterstock

Tegoroczny nabór wniosków o przyznanie pomocy na „Tworzenie grup producentów i organizacji producentów” w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 zakończył się 31 maja br. O wsparcie ubiegały się nowe grupy producentów – uznane od 15 września 2018 r. – składające się z osób fizycznych, działające jako przedsiębiorcy prowadzący mikro, małe lub średnie przedsiębiorstwo. 

Zwiększone zostały stawki wsparcia dla grup producentów, które decyzję o przyznaniu pomocy otrzymają po 12 czerwca br., a więc po dniu wejścia w życie przepisów podwyższających wysokość wypłat. Większa pomoc wypłacana będzie od drugiego roku prowadzenia działalności. Bez zmian pozostaje dofinansowanie, jakie może otrzymać grupa producentów rolnych po pierwszym roku – wynosi ona 10 proc. wartości udokumentowanych rocznych przychodów netto ze sprzedaży produktów. Nie zmienił się także maksymalny limit rocznego wsparcia – tak jak dotychczas wynosi on 100 tys. euro. Pozostałe stawki wrosły odpowiednio:

- z 8 do 9 proc. wartości udokumentowanych rocznych przychodów netto ze sprzedaży produktów po drugim roku prowadzenia działalności;

- z 6 do 8 proc. wartości udokumentowanych rocznych przychodów netto ze sprzedaży produktów po trzecim roku prowadzenia działalności;

- z 5 do 7 proc. wartości udokumentowanych rocznych przychodów netto ze sprzedaży produktów po czwartym roku prowadzenia działalności;

- z 4 do 6 proc. wartości udokumentowanych rocznych przychodów netto ze sprzedaży produktów po piątym roku prowadzenia działalności.

Odbiorcami produktów nie mogą być osoby należące do grupy producentów, współmałżonkowie takich osób, podmioty powiązane kapitałowo lub osobowo w sposób bezpośredni lub pośredni z beneficjentem lub jego współmałżonkiem. 

Pomoc przyznawana jest w okresie pierwszych 5 lat funkcjonowania grupy liczonych od dnia jej uznania. Ze wsparcia wyłączeni są producenci drobiu oraz mięsa lub jadalnych podrobów drobiowych. Złożone wnioski poddawane są ocenie, a na podstawie liczby przyznanych punktów ustalona jest kolejność przyznawania pomocy.

© Portal Spożywczy 2019-07-18 19:21:24