Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Polskie Stowarzyszenie Browarów Rzemieślniczych przedstawiło pierwszy raport z działalności browarów w 2018 r.

Polskie Stowarzyszenie Browarów Rzemieślniczych przedstawiło pierwszy roczny raport z działalności browarów zrzeszonych w stowarzyszeniu. Pierwszym rokiem objętym podsumowaniem jest pełny rok 2018.  Według szacunków PSBR udział piw kraftowych w rynku piwa to 0,4 - 0,5 proc.



Autor: portalspozywczy.pl
Data: 03-07-2019, 11:15
fot. Shutterstock

- Planujemy przedstawiać takie zestawienia co 6 miesięcy, czyli dwa razy w roku - po półroczu oraz podsumowujące zakończony rok. Regularne zbieranie danych pozwoli już niebawem opisywać rynek polskich piw kraftowych również w kontekście pojawiających się trendów i dynamiki zmian zachodzących na rynku – informuje prezes stowarzyszenia Marek Kamiński.

W roku 2018 skupionych w Stowarzyszeniu było (średnio) 28 browarów rzemieślniczych. Podawanie danych do zestawienia było fakultatywne, na co zdecydowało się 24 członków PSBR.

Z raportu wynika, że browary rzemieślnicze skupione w PSBR uwarzyły w 2017 r. 68 tys hektolitrów piwa. Łączna produkcja wszystkich browarów rzemieślniczych w Polsce szacowana jest na poziomie 140 - 200 tys hl. Oznacza to, że PSBR skupia producentów odpowiedzialnych za 35-50% (wolumenowo) piw kraftowych na rynku.

Wobec prawie 41 mln hl piwa wyprodukowanego w Polsce łącznie, w trzech segmentach rynku (koncernowy, regionalny i rzemieślniczy/kraftowy), udział piw kraftowych w rynku to wg szacunków PSBR 0,4 - 0,5 proc.

Średni poziom produkcji browaru rzemieślniczego to ponad 2800 hl (ok. 560 000 tys. butelek 0,5 l), a zdecydowaną większość stanowią piwa górnej fermentacji (ale), które stanowiły 90% całej produkcji browarów PSBR wobec 10% piw dolnej fermentacji (lagery).

Najpopularniejszymi opakowaniami dla piw rzemieślniczych są butelka 0,5 l (bezzwrotna) oraz jednorazowy keg Petainer 30 l.

Browary rzemieślnicze balansują między stałością oferty - aż 224 piwa w stałej ofercie w 2018 r., a różnorodnością i nowościami - nowych piw wprowadzonych na rynek było aż 357, co daje średnio nowe piwo kraftowe browarów PSBR na rynku na dzień.

Z raportu wynika też, że w browarze rzemieślniczym do wyprodukowania 1 tys. hl piwa potrzeba średnio 2,6 pracownika. Dla porównania - w produkcji koncernowej jest to 0,24 pracownika na każdy 1 tys hl. Zatem każdy 1 tys. hl zwiększonej produkcji w browarze rzemieślniczym to prawie 3 nowo zatrudnione osoby.

Raport podaje też, że browary rzemieślnicze są bardzo aktywne w promocji bezpośredniej swoich produktów - w roku 2018 uczestniczyły łącznie w 340 wydarzeniach promujących swoje piwa. Daje to średnio ponad 1 wydarzenie promocyjne na miesiąc dla każdego z browarów. Browarnicy i piwowarzy kraftu często poświęcają weekendy, by spotkać się z fanami swoich piw.

© Portal Spożywczy 2019-11-14 05:24:14