Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Która płeć gotuje częściej? (badanie)

Rodzina, która codziennie razem zasiada do stołu, aby wspólnie zjeść obiad to dość częsty obrazek w polskich domach. Ale…czy na pewno mamy na to czas poza wakacjami? I która płeć gotuje częściej? Na pytania o to, jak gotują i jedzą Polki i Polacy, odpowiadają badania firmy Frosta.


Autor: informacja prasowa
Data: 06-08-2019, 13:41
Fot. mat. pras.

Z badań marki FRoSTA wynika, że obecnie aż w 64% gospodarstw domowych w Polsce codziennie gotuje się posiłki. Odpowiedzi były uwarunkowane miejscem zamieszkania – codzienne gotowanie zdarza się częściej na wsiach (76%), a zdecydowanie rzadziej w dużych miastach (52%).

Jeszcze kilkadziesiąt czy nawet kilkanaście lat temu oczywistym był fakt, że w kuchni wszelkie obowiązki należą do kobiety. Mężczyźni poprzedniego pokolenia zajmujący się kuchennymi sprawami byli w zdecydowanej mniejszości – według badań, jedynie co czwarty mężczyzna gotował zarówno małe, jak i ciepłe posiłki, a niewielu więcej planowało lub robiło zakupy. Obecnie sytuacja nieco się poprawiła – teraz 35% mężczyzn gotuje, 32% planuje, a 36% robi małe zakupy. Jedynym stałym elementem okazało się być robienie dużych zakupów raz na tydzień lub dwa – cały czas utrzymany jest stały poziom 35%.

Pokazuje to, że podział obowiązków, który występuje w każdym gospodarstwie domowym, ciągle ulega zmianom – większym lub mniejszym, ale ogólna tendencja napawa optymizmem. Coraz więcej mężczyzn angażuje się w realizację prac domowych związanych z gotowaniem, planowaniem i robieniem zakupów, choć kobiety nadal najczęściej wskazują na siebie jako osobę odpowiedzialną za powyższe czynności.

Czy istnieje możliwość, aby kiedyś uległo to zmianie? Czy tendencja wzrostowa ma szansę się utrzymać i czy kiedyś dojdzie do kuchennego równouprawnienia? O tych i o innych zmianach zachodzących w polskim społeczeństwie, mówi socjolog, dr Michał Wróblewski:

- W społeczeństwie polskim zmienia się podział ról społecznych. Kobiety przestają być jedynie matkami i realizują się również w innych sferach, w tym w pracy. To wyjście ze sfery domowej wymusiło bardziej równościowy podział obowiązków domowych. Pracujące kobiety siłą rzeczy musiały przerzucić wiele tradycyjnie przypisywanych im zadań – w tym gotowanie obiadów – na mężczyzn. Jeszcze kilka dekad temu mężczyźni mogli pozwolić sobie na niegotowanie, nawet jeżeli ich partnerki realizowały się zawodowo, gdyż funkcjonowali w rodzinach wielopokoleniowych. Gotować mogły wówczas ich mamy, teściowe czy babcie. Dziś, w dobie dominacji modelu rodziny nuklearnej, mężczyźni nie mogą liczyć na tego typu pomoc. Musimy również pamiętać, że gotowanie staje się modną i stosunkowo łatwą praktyką społeczną. W telewizji królują programy kulinarne, na rynku dostępne są wysokiej jakości półprodukty czy gadżety do gotowania a Internet dostarcza bogactwa przepisów. Sztuka gotowania nie jest już wiedzą tajemną przekazywaną z pokolenia na pokolenie, a staje się czymś dostępnym dla wszystkich, którzy chcą spróbować swoich sił w kuchni - mówi.

Badanie przeprowadzone przez agencję badawczą SW Research w marcu 2019 na próbie reprezentatywnej osób w wieku 25-55 lat, N=1015, marzec 2019.

© Portal Spożywczy 2019-09-16 10:35:02