Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Hiszpania: Producent szynek w ogniu krytyki za wykorzystanie mięsa z Polski

Comapa, duży hiszpański producent wędlin i dostawca m.in. do sieci Carrefour znalazł się w ogniu krytyki po tym jak okazało się, że jedną ze swoich tradycyjnych hiszpańskich szynek produkuje z mięsa świń pochodzących z Polski - informuje serwis olivepress.es


Autor: Olive Press/El Pais
Data: 06-08-2019, 18:59
fot. Olive Press

Comapa to największy w Hiszpanii dystrybutor słynnej szynki iberyjskiej (jamon iberico). 

Sprawę wykryło Stowarzyszenie Producentów Żywności z Granady, które powiadomiło hiszpańską organizację praw konsumentów wskazując, że informacje na etykiecie szynki wprowadzają w błąd i domagając się wycofania produktu z rynku.

Oburzeniu organizacji trudno się dziwić. Stowarzyszenie Producentów La Alpujarra składa się z siedmiu firm produkujących lokalną odmianę "jamona" w okolicach Granady. W 2016 r. Stowarzyszenie zarejestrowało znak towarowy Jamones la Alpujarra (Alpuhary to góry położone w pobliżu Granady - przyp. red.) Zgodnie z przepisami "jamon" musi być wytwarzany w regionie, mięso musi pochodzić od samicy lub wykastrowanego samca, nie może zawierać dodatków ani konserwantów z wyjątkiem soli. Proces peklowania trwa od 16 do 20 miesięcy.

Tymczasem Comapa produkuje "nieortodoksyjną" wersję słynnej szynki, której peklowanie trwa krócej, bo tylko przez osiem miesięcy. Różnicę widać w cenie. Podczas gdy za szynkę od firm zarejestrowanych pod marką Jamones La Alpujarra zapłacimy ok. 80 euro, produkt od Comapy kupimy w Carrefourze już za 25 euro.

- Szynki, które przywożą z Polski są złej jakości - twierdzi Pilar Álvarez, przedstawiciel Stowarzyszenia Producentów Granady. Producenci zrzeszeni w organizacji od lat oskarżają Comapę o psucie historycznej marki.

Comapa zarejestrowała własną markę „Jamones Sierra Alpujarra”, również w 2016 roku. Firma przyznała, że szynki wyprodukowano z mięsa polskich świń. Spółka broni się wskazując, że cały proces produkcji szynki miał miejsce w rejonie Granady. Jednocześnie Comapa poinformowała, że Polska „jest krajem UE”, w którym normy żywnościowe są takie same jak w Hiszpanii.

© Portal Spożywczy 2019-08-21 10:06:33