Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

W Polsce zanika szacunek do chleba. Marnujemy go na potęgę

– Dzisiaj chleb w Polsce przestaje być szanowany przez konsumentów. Jedną z przyczyn jest jego powszechna dostępność i w wielu wypadkach zbyt niska cena – mówi serwisowi portalspozywczy.pl Andrzej Piętka z Akademii Wypieków.


Autor: portalspozywczy.pl
Data: 13-08-2019, 11:15
Andrzej Piętka, Akademia Wypieków

Chleb przez długi czas był nieodłącznym elementem polskiej obyczajowości, posiłków i religijności. Pieczywo pojawiało się na polskich stołach weselnych, było zapustne, wielkanocne, wigilijne, pogrzebowe i zaduszkowe.

– Polacy, siadając do posiłków, zawsze zdejmowali nakrycie z głowy, a gdy kromka chleba upadała na ziemię, podnosili ją i całowali lub wykonywali znak krzyża, jakby przepraszając za zniewagę. Pamiętam, jak moja babcia, zgodnie ze zwyczajem, kładła chleb w koszyku wiklinowym w pokoju na stole i nakrywała go lnianym obrusem. Kiedy przychodzili zaproszeni goście, z poszanowaniem kroiła ten chleb i obdzielała nim przybyłych. Wynikało to z faktu, że sam proces powstawania chleba był długi, wymagał wiele pracy i znoju, począwszy od zasiania zboża, aż po wypiekanie w piecu. Dzisiaj tego rodzaju przeżycia mogą wydawać się banalne, ale w latach biedy i dobijania się do normalności takimi nie były – wspomina Andrzej Piętka z Akademii Wypieków.

Dzisiaj chleb w Polsce przestaje być szanowany przez konsumentów. Zdaniem Andrzeja Piętki, jedną z przyczyn jest jego powszechna dostępność i w wielu wypadkach zbyt niska cena.

– Dzisiaj najczęściej wyrzucanym produktem spożywczym przez gospodarstwo domowe jest pieczywo. Sieci handlowe ciągle traktują 3 produkty: bułkę pszenną, chleb podstawowy i drożdżówkę jako produkty, które powinny być tanie i mają przyciągać do sklepu klientów. Podobne myślenie przejęli od sieci handlowych piekarze – stwierdza ekspert.

 – Bardzo dużo pieczywa w Polsce marnuje się – alarmuje.

Jak wymienia, w domu nadmiar niezjedzonego chleba jest wyrzucany lub przeznaczony do karmienia zwierząt. Jest też na rynku do kupienia tzw. pieczywo paszowe lub odpady piekarnicze.

–  To, co nazywane jest odpadem piekarniczym, jest niczym innym jak efektem nadprodukcji lub niesprzedania produktów przez piekarnię. Są to również produkty popękane, przepalone, które ze względu na wygląd nie trafiają do sklepów. Pieczywo niesprzedane w sklepie trafia ponownie do piekarni, gdzie ma swoje drugie życie. Największa ilość pieczywa pozostaje w sklepie po niedzieli handlowej, ludzie w takie dni przestali kupować pieczywo. Zwroty pieczywa sięgają w takie dni poziomu 60-80%, podczas gdy w tygodniu kształtują się na poziomie ok 5-10%. Piekarnie zabierają przeważnie całe zwroty ze sklepów. Jedynym tu wyjątkiem są dyskonty, gdzie jest pieczywo wypiekane w sklepach z mrożonego, bo dzięki temu można ograniczać ilość strat i nie ma zwrotów. Obsługa wypieka w sklepie tylko tyle, ile potrzeba do zapełnienia półki. Myślę, że teraz jest jasne, dlaczego polska piekarnia produkuje średnio od 2 do kilku ton odpadów piekarniczych w tygodniu – stwierdza rozmówca serwisu portalspozywczy.pl.

Dodaje, że worki z suszonym pieczywem są dostępne na bazarach po 10 zł za worek lub trafiają do rolników, hodowców i innych producentów. Powszechnie wiadomo, że „starym" chlebem ludzie palą w piecach.

– Czy piekarze gotowi są do zmiany myślenia i skorygowania swojej polityki prowadzenia firmy w zakresie racjonalnej polityki cenowej? Mam nadzieję, że jest to możliwe. Piekarnie muszą nauczyć się sprzedawać chleb i bułki drożej niż to jest obecnie. Dzisiaj uważam, że w większości miejsc w Polsce pieczywo jest zbyt tanie i przez to piekarnie nie mają pieniędzy na swój dalszy rozwój – podsumowuje Andrzej Piętka.

Akademia Wypieków jest firmą prowadzoną przez Andrzeja Piętkę, której przedmiotem działalności jest świadczenie usług doradczych w zakresie Bakery NPD. Tworzenie, kreowanie a potem implementacja do produkcji i sprzedaży nowych produktów oraz dań convenience, głównie dla odbiorców HoReCa i sieci fast food.

© Portal Spożywczy 2019-08-20 19:15:23