666 Drukuj
Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Raport Tesco Polska: Najwięcej marnujemy warzyw i owoców oraz pieczywa

W roku 2018/19, łączna skala zmarnowanej żywności to 8 946 ton, co oznacza spadek o 12% w porównaniu z minionym rokiem oraz spadek o 41% w odniesieniu do roku 2016/17. Żywność zmarnowana, jako procent sprzedaży to 0,89%, spadek z poziomu 0,92% w roku poprzednim - podaje Tesco Polska.


Autor: dlahandlu.pl
Data: 19-08-2019, 10:05
fot. shutterstock

- W Tesco wierzymy, że żywność nie powinna być marnowana. Jesteśmy dumni z tego, iż jako pierwsza sieć handlowa w Europie Środkowej publikujemy dane dotyczące marnowania żywności. Chcemy wspierać ideę Celów Zrównoważonego Rozwoju ONZ (SDG), aby do 2030 r. zmniejszyć o połowę skalę marnowania w przeliczeniu na osobę - podaje spółka.

Najważniejsze dane i fakty za rok 2018/19 dla Polski:

- Całkowita suma marnowanej żywności w Tesco w Polsce zmniejszyła się o 12% - z 10 129 ton w roku 2017/18 do 8 946 ton w roku 2018/19. To redukcja o 41% w stosunku do roku 2016/17.  

- Dzięki współpracy z Bankami Żywności, Caritas Polska i lokalnymi organizacjami charytatywnymi, sieć przekazała 3 372 ton nadwyżek żywności ze swoich sklepów i centrów dystrybucji. To ekwiwalent 8 mln posiłków.

- 254 (spośród 350) sklepów w Polsce przekazuje nadwyżki produktów spożywczych organizacjom charytatywnym.

Więcej w dlahandlu.pl

© Portal Spożywczy 2020-02-21 10:54:14