Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Brytyjscy naukowcy: dieta bezmięsna zwiększa ryzyko udaru

Nowe brytyjskie badania naukowe, opublikowane w „BMJ”, nie niosą dobrych informacji dla amatorów bezmięsnych diet: rezygnacja z mięsa może obniżyć ryzyko choroby serca, ale jednocześnie zwiększyć ryzyko udaru - pisze "Puls Biznesu".


Autor: Puls Biznesu (pb.pl)
Data: 06-09-2019, 09:28
fot. shutterstock.com

Naukowcy przeanalizowali dane od 48 tys. dorosłych osób, które wzięły udział w szerokich badaniach dotyczących zdrowia, przeprowadzonych w latach 1993-2001. W historii chorób nie mieli oni ani przypadków ataku serca, ani udaru, ani nawet anginy. Podzielono je, na podstawie ich odpowiedzi z kwestionariuszy, na trzy grupy: jedzących mięso, wegetarian i wegan oraz jedzących głównie ryby. Zdrowie tych osób naukowcy monitorowali jeszcze później — w 2016 r. Do tego czasu wystąpiło wśród nich 1,8 tys. przypadków choroby serca i ponad 1 tys. przypadków udaru. Okazało się, że ryzyko wystąpienia udaru u wegetarian jest o 20 proc. wyższe niż osób spożywających mięso.

© Portal Spożywczy 2019-09-17 20:59:36