Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Polscy i chińscy naukowcy będą pracować nad innowacyjnymi produktami mleczarskimi

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski rozpoczyna realizację dwóch polsko-chińskich projektów badawczych. Naukowcy z obu krajów będą pracować nad innowacyjnymi produktami mleczarskimi i monitorowaniem jonosfery przy użyciu systemów nawigacji satelitarnej.


Autor: PAP
Data: 10-09-2019, 15:18
Fot. Fotolia

Jak poinformował prorektor UWM ds. nauki prof. Jerzy Jaroszewski, naukowcy tej uczelni rozpoczynają realizację dwóch przedsięwzięć badawczych, które znalazły się wśród siedmiu projektów wybranych w pierwszym polsko-chińskim konkursie bilateralnym, zorganizowanym przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju z Ministerstwem Nauki i Technologii Chińskiej Republiki Ludowej.

Olsztyńscy naukowcy otrzymali blisko 2 mln zł dofinansowania na "innowacyjne technologie produkcji składników funkcjonalnych pochodzenia mlecznego i rozwój nowych produktów" oraz ponad 800 tys. zł na projekt "Artemis. Rozwój zaawansowanej metodologii dla wielosystemowych serwisów jonosferycznych czasu rzeczywistego".

W związku z tą współpracą, we wtorek uniwersytet odwiedziła delegacja z Ambasady Chińskiej Republiki Ludowej. Jak podkreślał podczas spotkania w Olsztynie radca ds. nauki, technologii i edukacji Jiang Sudong, są to pierwsze polsko-chińskie projekty badawcze na taką skalę. Oferował uczelni wszelką pomoc i prosił o sygnały, gdyby były jakieś trudności w realizacji projektu ze strony chińskiej.

"Przewiduję, że takich trudności nie będzie, bo nasi naukowcy współpracują z naukowcami z Chin od dłuższego czasu i myślę, że wszystko będzie realizowane terminowo i zgodnie z planem. Liczymy na bardzo ciekawe wyniki" - powiedział PAP prorektor Jaroszewski.

Efektem pierwszego z projektów ma być opracowanie innowacyjnych produktów z mleka, wzbogaconych o wysokiej jakości składniki. Badania w Olsztynie będą dotyczyć współzależności pomiędzy spożyciem a oczekiwaniami konsumentów wobec prozdrowotnych produktów mleczarskich, rozwoju technologii produkcji i badania jakości takich produktów, a także izolacji, utrwalania i oceny właściwości bioaktywnych składników mleka.

Projekt przez trzy lata będą realizować naukowcy z Wydziału Nauki o Żywności UWM pod kierownictwem prof. Bogusława Staniewskiego, we współpracy z Pekińskim Uniwersytetem Technologii i Biznesu, Instytutem Nauki o Żywności i Technologii Chińskiej Akademii Wiedzy Rolniczej, Uniwersytetem Nauki i Technologii w Tinjin oraz zakładami mleczarskimi Shijiazhuang Junlebao.

Zaplanowany również na trzy lata projekt Artemis dotyczy natomiast monitorowania w czasie rzeczywistym górnej warstwy atmosfery ziemskiej, jaką jest jonosfera, przy użyciu trzech satelitarnych systemów nawigacyjnych - europejskiego Galileo i chińskiego BeiDou oraz amerykańskiego GPS.

"W ramach tego projektu zamierzamy rozwijać metodologię, która funkcjonuje już na UWM i w Chińskiej Akademii Nauk, ale chcemy dodać dwa nowe, obecnie tworzone systemy - Galileo i BeiDou, żeby tworzyć jeszcze lepsze produkty czasu rzeczywistego, jeśli chodzi o globalne mapy stanu jonosfery" - powiedział kierownik Centrum Diagnostyki Radiowej Środowiska Kosmicznego UWM prof. Andrzej Krankowski.

Już 4-5 listopada w Warszawie największa konferencja dedykowana sektorowi spożywczemu i handlowemu w Polsce: 20 sesji tematycznych, 120 prelegentów, ponad 1000 uczestników. Zarejestruj się teraz!

© Portal Spożywczy 2019-10-22 18:23:00