Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Grupa Ambra tworzy nową markę polskich win, wpiera polskich winiarzy i sadowników

Grupa Ambra przywraca na Roztoczu tradycje winiarstwa znane od średniowiecza. Sześć szlachetnych odmian owoców stworzyło nową linię polskich win - Winiarnia Zamojska. Ciepły klimat Roztocza, znaczące różnice temperatur między dniem a nocą, łagodne wzgórza oraz lessowe gleby tworzą doskonałe warunki nie tylko do uprawy winorośli. To region, który słynie z polskich owoców: gruszek, wiśni, malin, porzeczek i jabłek.


Autor: portalspozywczy.pl
Data: 12-09-2019, 10:27
fot. materiały prasowe Ambra

- Mają one te same właściwości, co winogrona: intensywną barwę, bogaty aromat, zbalansowany świeży smak, wyczuwalne nuty pestek, kwasowość i delikatną naturalną słodycz. Pracujemy z najlepszymi lokalnymi sadownikami, których troska i uważność gwarantują najwyższą jakość każdego zbioru  - mówi Artur Dubaj, Główny Technolog Grupy Ambra.

- Stworzyliśmy wina z regionalnych owoców o niespotykanej dotąd jakości. To propozycja dla konsumentów poszukujących regionalnych produktów i zainteresowanych polskimi winami - dodaje Artur Dubaj.

Ze szlachetnych odmian gruszek, wiśni, malin, porzeczek i jabłek powstało sześć polskich win. Dwa z nich to wina białe: Gruszka (półsłodkie), Lodowe (słodkie), trzy kolejne to wina czerwone: Czerwona Porzeczka (półwytrawne), Wiśnia (półsłodkie), Czarna porzeczka (słodkie). Ofertę Winiarni Zamojskiej uzupełnia wino różowe Rose (półsłodkie). Wina te są przykładem wykorzystania bogactwa polskich owoców do wytworzenia produktu wysokiej jakości, opartego wyłącznie na świeżych owocach i sokach. Sekret ich smaku tkwi w produkcji, która odbywa się tak samo, jak w przypadku win gronowych.

Winiarnia Zamojska czerpie z bogactwa natury i tradycji. Na Roztoczu już od średniowiecza zakładano winnice. Współczesny Roztoczański Szlak Winnic zrzesza kilkanaście winnic na trasie 200 km. To właśnie tu Grupa Ambra zainicjowała Fundację Winiarnie Zamojskie, której celem jest wpieranie polskich winiarzy i sadowników. Wśród swoich trzech głównych zadań wymienia: ochronę i stworzenie warunków dla rozwoju polskiego winiarstwa, ułatwienie inwestycji w produkcję win gronowych i owocowych oraz ich promocję.

- Definicja wina jako produktu naturalnego blokuje uprzemysłowienie i koncentrację produkcji, wymusza kultywację upraw i wreszcie co najważniejsze: uprzywilejowuje sadownika w procesie produkcji. Ta definicja zapewnia naturalny produkt, bardzo wrażliwy na warunki i trudny w produkcji, ale przez to zróżnicowany i z każdego regionu inny. Restrykcyjna definicja jest kluczem do każdego szlachetnego produktu. W Europie stworzyła bogactwo świata wina – i to w podwójnym znaczeniu: bogactwo odmian i smaków win i regionów, które pokochali konsumpcji na całym świecie. Po drugie jednak bogactwo setek tysięcy winiarzy w biednych kiedyś regionach – byłych rolników i całych regionów na winie stojących - wskazuje Robert Ogór, prezes Grupy Ambra.

Wina z Winiarni Zamojskiej dostępne są w sprzedaży w opakowaniach o pojemności 750 ml oraz 500 ml w przypadku Lodowego. Rekomendowana cena w kanale handlu nowoczesnego i tradycyjnego to 24,99 zł. 

Winiarnia Zamojska - Rose
Kolor wina: różowe
Smak: półsłodkie
Temperatura podawania: schłodzone do 8 °C
Kupaż wina gruszkowego z dodatkiem czarnej porzeczki. Wino z porzeczki daje intensywny kolor i kwasowość, a gruszka domyka smak łagodnością, świeżością i słodyczą. Klasyczny, zbalansowany róż, z kwiatowym, orzeźwiającym finałem.
Świetnie pasuje do sałat, przystawek, ryb, ale jest na tyle owocowe, że można je smakować solo.

Winiarnia Zamojska - Czerwona Porzeczka
Kolor wina: czerwone
Smak: półwytrawne
Temperatura podawania: 13-16°C
Zbalansowane, lekkie czerwone wino o orzeźwiającym smaku i z dobrze zrównoważoną kwasowością.
Pasuje do cielęciny, grillowanych warzyw i deserów.

Winiarnia Zamojska - Wiśnia
Kolor wina: czerwone
Smak: półsłodkie
Temperatura podawania: 10-13°C
Łagodne, czerwone wino o rubinowej barwie. Wyczuwalne soczyste wiśnie, które komponują się z pestkową nutą tworzą jedną, spójną, aromatyczną całość.
Pasuje do sałatek z łososiem, pieczonych mięs, domowych ciast i lodów.

Winiarnia Zamojska - Czarna Porzeczka
Kolor wina: czerwone
Smak: słodkie
Temperatura podawania: 13-16°C
Intensywne czerwone wino o głębokiej barwie. Wyczuwalne soczyste, dojrzałe i aromatyczne czarne porzeczki doskonale komponują się w dobrze zbalansowaną całość. Czas będzie temu winu sprzyjał.
Pasuje do dziczyzny, pieczeni z lżejszymi sosami, gulaszów i deserów czekoladowych

Winiarnia Zamojska - Gruszka
Kolor wina: białe
Smak: półsłodkie
Temperatura podawania: schłodzone do 8 °C
Lekkie, orzeźwiające wino, idealne na upalne dni. Smak jest delikatny i świeży, przyjemnie podbity słodkością.
Pasuje do przekąsek, owoców morza i delikatnych deserów

Winiarnia Zamojska - Lodowe
Kolor wina: białe
Smak: słodkie
Temperatura podawania: schłodzone do 8 °C
Wina lodowe to winiarskie rarytasy północy. Na jeden litr wina lodowego potrzeba przynajmniej 5,5 kg jabłek.
Ten wyjątkowy trunek doskonale smakuje sam w sobie, natomiast świetnym dodatkiem do wina lodowego są sery, orzechy, suszone i świeże owoce, desery.

Już 4-5 listopada w Warszawie największa konferencja dedykowana sektorowi spożywczemu i handlowemu w Polsce: 20 sesji tematycznych, 120 prelegentów, ponad 1000 uczestników. Zarejestruj się teraz!

© Portal Spożywczy 2019-10-23 14:29:51