Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Prezes Cedrobu: W produkcji drobiu Polska ma niższe koszty niż wiele krajów azjatyckich

- Mamy lepsze koszty niż wiele krajów azjatyckich i zbliżone okresowo do USA, czasami potrafimy nawet powalczyć z producentami brazylijskimi. Klienci zagraniczni potrafią docenić europejską jakość, a żaden kraj nie może sobie pozwolić na to żeby mieć tylko jednego dostawcę - mówi Andrzej Goździkowski, prezes Cedrobu w rozmowie z "Gazetą Prawną".


Autor: Gazeta Prawna
Data: 09-10-2019, 17:21
Andrzej Goździkowski, fot. mat. pras.

Prezes Cedrobu wskazał, że Cedrob odpowiada za 17-18 proc. produkcji drobiu w Polsce.

- Uwierzyliśmy, że rynek europejski daje nam szansę. Potrafimy żyć w symbiozie z otoczeniem, a polskie rolnictwo sprzyja rozwojowi produkcji zwierzęcej. Skuteczny model biznesowy musi opierać się o kanony dobrej organizacji: logistyka dostaw, przetworzenie, logistyka sprzedaży. To wszystko daje szanse na niskie koszty produkcji. Ciągle jeszcze mamy przestrzeń do rozwoju - dodał.

Goździkowski przyznał, że Grupa Cedrob w ostatnich latach sporo inwestowała, przez co obecnie musi to "przetrawić".

- Dlatego szukamy innych rynków. Próbujemy w krajach arabskich, Afryce. Musimy tam konkurować z Brazylią i USA i robimy to naszą jakością i ceną. Mamy lepsze koszty niż wiele krajów azjatyckich i zbliżone okresowo do USA, czasami potrafimy nawet powalczyć z brazylijskimi. Klienci zagraniczni potrafią docenić europejską jakość, a żaden kraj nie może sobie pozwolić na to żeby mieć tylko jednego dostawcę. Uważam, że Polska obok Brazylii czy USA może być dostawcą na rynek arabski pod warunkiem że potrafimy się dobrze zorganizować i limitować koszty - podsumował.

Więcej w Gazecie Prawnej:

Już 4-5 listopada w Warszawie największa konferencja dedykowana sektorowi spożywczemu i handlowemu w Polsce: 20 sesji tematycznych, 120 prelegentów, ponad 1000 uczestników. Zarejestruj się teraz!

© Portal Spożywczy 2019-10-23 23:02:41