666 Drukuj
Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Polskie mleczarnie mogą eksportować do Kostaryki

Jak podało ministerstwo rolnictwa, w wyniku renegocjacji wzoru świadectwa zdrowia służby weterynaryjne Polski i Kostaryki rozszerzyły listę produktów, dla których możliwe jest uzyskanie uprawnień przez zakłady mleczarskie.


Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
Data: 10-01-2020, 11:01
Fot. Shutterstock

Mleko zagęszczone, skondensowane i kajmak, sery, masło, słodka śmietana i mleko UHT zostały dopisane do listy produktów, na które Polska posiada zatwierdzenie eksportowe.

Poprzednio Polska była zatwierdzona do wywozu następujących kategorii produktów: mleko w proszku, mleko odtłuszczone w proszku, mleko pełne w proszku, serwatka w proszku, serwatka w proszku demineralizowana, śmietanka w proszku, koncentrat białka mleka, koncentrat serwatki, produkty mleczne z dodatkiem tłuszczy roślinnych.

Zakłady zainteresowane eksportem na rynek kostarykański nowych kategorii produktów powinny skontaktować się z właściwymi terytorialnie powiatowymi lekarzami weterynarii w celu rozpoczęcia procedury uzyskiwania uprawnień.

© Portal Spożywczy 2020-02-26 04:46:03