Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Bracki Browar Zamkowy w Cieszynie rozszerza asortyment

Bracki Browar Zamkowy w Cieszynie wypuszcza nowe piwo. Premiera Mastnego będzie miała miejsce w czasie Święta Trzech Braci (20 czerwca), podczas Dnia Otwartego cieszyńskiego browaru.


Autor: portalspozywczy.pl
Data: 15-06-2010, 14:40

Z okazji rocznicy powstania miasta, Bracki Browar Zamkowy uwarzył piwo jubileuszowe. Jego receptura i nazwa nawiązuje do piwowarskich tradycji 1200 letniego grodu, dlatego swoją premierę „Mastne" będzie miało właśnie w Cieszynie. Warzenie piwa „Mastne" rozpoczęło się 11 maja br. a dopiero 19 czerwca (sobota) po leżakowaniu w piwnicach browaru piwo zostanie rozlane do jubileuszowych butelek.  - Mastne jest hołdem na 1200 rocznice powstania Cieszyna, który udziela schronienia browarowi założonemu przez Habsburgów w 1846 r. Taki dorobek piwny zobowiązuje - mówi Dominik Szczodry, Główny Piwowar Brackiego Browaru Zamkowego w Cieszynie.

"Mastne", to pierwsza, udokumentowana nazwa piwa z Cieszyna, wywodząca się od słów "mięsisty", "pełny", co podkreślało bogactwo jego składników. Takie jest również jubileuszowe "Mastne", w którego recepturze występują aż 4 słody: pilzneński, monachijski i karmelowy oraz pszeniczny. Również metoda górnej fermentacji bezpośrednio nawiązuje do historycznych receptur piw z Cieszyna. Dzięki niej - rzadko obecnie stosowanej w Polsce - piwo ma niespotykany bukiet zapachowy. W efekcie powstało bardzo wyjątkowe, opalizujące piwo o ciekawej bursztynowej barwie i jak zwykle w piwach z Brackiego Browaru Zamkowego - ze znakomitą pianą, wynikającą z unikalnego sposobu warzenia - dekokcji.

Najstarsze znane źródła mówiące o piwie "Mastne" pochodzą z XVII w.(Mikołaj Henelius, Silesiografia- 1613r., Jakub Schickfuss, Nowo poszerzana kronika Śląska- 1625 r., Mateusz Merian, Topografia Czech, Moraw i Śląska, połowa XVII w.).

"Mastne" o zawartości 13,0 proc. Blg będzie sprzedawane na terenie rodzimego Cieszyna i okolicach w butelkach 0,5 litra. Po premierze 20 czerwca trafi tam jedynie 500 hl piwa (100 000 butelek 0,5l).

© Portal Spożywczy 2019-08-18 23:29:11