Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Cudowny owoc, który potrafi zmieniać działanie receptorów smaku

  • Autor: onet.pl/The Independent
  • Data: 25-07-2008, 11:58

Pochodzący z Afryki Zachodniej synsepal słodki (synsepalum dulcificum) nie jest większy od winogrona i wygląda dość niepozornie. Ale owoc ten stał się przysmakiem kulinarnej elity. Ma bowiem niezwykłą zdolność: potrafi zmieniać działanie receptorów smaku - to, co kwaśne, nieoczekiwanie zaczyna smakować jak słodkie - informuje The Independent.

Owoc ten zawiera mirakulinę, która okresowo blokuje zdolność do odczuwania nut kwaśnych i gorzkich. Kiedy rozgryzie się jego miąższ i wyrzuci pestkę, cytryny zaczynają nagle smakować jak słodziutka lemoniada, ocet przypomina jakiś ulepek, a irlandzki porter staje się niepokojący podobny w smaku do koktajlu czekoladowego.

Na wieczornych imprezach w Nowym Jorku i San Francisco modne stało się ostatnio rozgryzanie pastylek z suszonego owocu, a następnie pochłanianie ogromnych ilości produktów spożywczych o zmienionym smaku.

W Wielkiej Brytanii popyt na te owoce zwiększył się tak bardzo, że dwóch głównych dostawców ostrzega klientów, iż na realizację zamówienia będą musieli czekać kilka tygodni. Chas Barr, były informatyk z południowego Londynu zaczął sprzedawać synsepale przez swoją stronę internetową miraclefruit.co.uk, po tym, jak osiem miesięcy wcześniej przeczytał o nich na jakimś botanicznym blogu. Twierdzi, że popyt rośnie gwałtownie. - Na początku byłem zadowolony, gdy zarobiłem pięć funtów dziennie. Ale w ostatnich tygodniach zaczęło się szaleństwo. Sprzedaję „cudowne owoce" za tysiące funtów, wiele kilogramów każdego dnia.

Jonathan Hobbs, który za pośrednictwem strony internetowej dostarcza świeże i suszone owoce synsepalu, potwierdza, że stają się one bardzo popularne. - To niezwykłe, jak wielu ludzi chce ich spróbować. Mamy do czynienia z jakimś internetowym fenomenem.

Wprawdzie działanie „cudownych owoców" muszą jeszcze potwierdzić badania naukowe, ale jego hodowcy twierdzą, że pomagają one pacjentom przechodzącym chemioterapię, ponieważ zmniejszają metaliczny posmak w ustach powstający na skutek tego leczenia. Inni twierdzą, że z synsepalu będzie można produkować kiedyś naturalną alternatywę dla cukru, odpowiednią dla diabetyków.

Jest bardzo niewielu sprzedawców tego owocu i trudno im sprostać popytowi. W Wielkiej Brytanii oferują go strony miraclefruit.co.uk i  miracleuk.info.Owoce cytrusowe są ulubionym przedmiotem degustacji ze względu na spektakularny efekt.

Podobał się artykuł? Podziel się!
© Portal Spożywczy 2017-10-20 02:17:21