Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Blisko połowa antybiotyków produkowanych w Chinach trafia do paszy dla zwierząt

Jak napisał dziennik "China Daily" eksperci ostrzegają, że jedzenie mięsa zwierząt karmionych profilaktycznie lekami prowadzi do antybiotykooporności i szkodzi też zwierzętom.


Autor: PAP
Data: 28-11-2010, 20:32
fot. friendseat.com

Zdaniem profesora Xiao Yonghonga z Instytutu Farmakologii Klinicznej Uniwersytetu Pekińskiego, z 210 tysięcy ton antybiotyków produkowanych rocznie, do paszy trafia ponad 97 tysięcy ton tych lekarstw.

Badania przeprowadzone przez Chińską Akademię Nauk Społecznych wykazały, że ponad 50 procent hodowców w prowincjach Szantung (Shandong) i Liaoning dodawało antybiotyki do paszy podawanej zwierzętom. Dieta taka wyniszcza organizm zwierzęcia i pośrednio jest szkodliwa dla ludzi.

"Nadużywanie antybiotyków stało się obecnie powszechne; prowadzi do rosnącej śmiertelności zwierząt hodowlanych, ponieważ osłabia system immunologiczny. Co więcej, antybiotyki w ten sposób podawane, szkodzą ludziom" - powiedział wiceszef instytutu badawczego Chińskiej Akademii Nauk Rolniczych Qi Guanghai.

Spożywanie mięsa ze zwierząt karmionych paszą z antybiotykami sprawia, że zaczynamy być na te leki odporni. Przykładowo, jeden z wcześniaków, urodzonych w tym tygodniu w prowincji Guangzhou był odporny aż na siedem różnych rodzajów antybiotyków. Lekarze uważają, że wszystkiemu winne jest mięso, które w ciąży jadła matka.

Dyrektor Instytutu Profilaktyki i Kontroli Chorób Ludowej Armii Wyzwolenia Huang Liuyu ostrzega: "Trzeba zwrócić uwagę na problem zażywania antybiotyków w codziennej diecie, ponieważ będą one zwiększać możliwość wystąpienia w organizmie ludzkim bakterii opornych na antybiotyki".

Antybiotyki jako dodatek do pasz zwierzęcych wprowadzono w Chinach w 1990 roku w celu zapobiegania chorobom.

Chińscy naukowcy alarmują, by zaprzestać takich praktyk. Powołują się na kraje europejskie, które wprowadziły kilka lat temu zakaz dodawania antybiotyków do pasz zwierzęcych, taki sam zakaz wprowadzi wkrótce Korea Południowa.

Antybiotykooporność może być szczególnie groźna wobec pojawienia się w ostatnim roku bakterii z genem NDM-1, która rozprzestrzenia się m.in. w Wielkiej Brytanii. Bakterie z genem NDM-1 (New Delhi-Metallo-1) mogą być oporne na wszelkie antybiotyki. Oprócz tego są one szczególnie niebezpieczne ze względu na zdolność przekazywania tej właściwości innym bakteriom, powodującym niebezpieczne choroby. Za sprowadzenie NDM-1 do Europy odpowiedzialni są pacjenci po operacjach w krajach azjatyckich, m.in. w Indiach.

W zeszłym miesiącu doszło do pierwszego zakażenia NDM-1 w Chinach.

© Portal Spożywczy 2019-09-22 20:44:37