Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Francuski rynek śliwek będzie coraz większy

Jak informuje Francuskie Stowarzyszenie Producentów Śliwek Suszonych, w sezonie 2009/10 (sezon produkcyjny wrzesień/sierpień) łączny wolumen produkcji suszonych śliwek we Francji wyniósł nieco ponad 41 tys. ton, a wstępne prognozy na sezon 2010/2011 zakładają wzrost produkcji do około 50 tys. ton - informuje FAMMU/ FAPA.


Autor: FAMMU/FAPA
Data: 30-11-2010, 09:51

Z poprzedniosezonowej wielkości produkcji 41 tys. ton, około 30 tys. ton skierowano na lokalny, francuski rynek, a ponad 3 tys. ton suszonych śliwek zaimportowano.

Łącznie w sezonie 2009/10 francuska konsumpcja tego produktu wyniosła 33 tys. ton. Tym samym już od kilku sezonów we Francji wolumen spożywanych suszonych śliwek oscyluje w granicach 33-34 tys. ton. W każdym sezonie Francuzi eksportują około 10-15 tys. ton tego produktu. Największym odbiorcą są kraje unijne, z dominującymi tu Niemcami oraz ostatnie dwa lata Algieria.

W pierwszym półroczu 2010 roku największe ilości francuskich suszonych śliwek zaimportowała właśnie Algieria z wynikiem niecałych 1,6 tys. ton oraz po około 0,6 tys. ton Belgia i Włochy a także 0,5 tys. ton Niemcy.

W omawianym okresie pierwszych sześciu miesięcy br. Polska sprowadziła 337 ton tego produktu wobec 151 ton rok wcześniej i zaledwie 58 ton dwa lata temu.

Już 4-5 listopada w Warszawie największa konferencja dedykowana sektorowi spożywczemu i handlowemu w Polsce: 20 sesji tematycznych, 120 prelegentów, ponad 1000 uczestników. Zarejestruj się teraz!

© Portal Spożywczy 2019-10-23 15:51:34