Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Unia eksportuje coraz więcej wieprzowiny

Według danych Komisji Europejskiej z listopada br., w ciągu trzech kwartałów 2010 r. Unia Europejska umocniła dodatnie saldo w handlu wieprzowiną z krajami trzecimi do 1,97 mln ton wobec 1,7 mln ton w tym samym okresie 2009 r. - podaje FAMMU/FAPA.


Autor: FAMMU/FAPA
Data: 08-12-2010, 12:02

Od stycznia do września br. eksport żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych poza ugrupowanie wyniósł ponad 2 mln ton i był o 15 proc. wyższy niż przed rokiem. Głównym odbiorcą była Rosja, która sprowadziła 632,8 tys. ton unijnej wieprzowiny - o 18 proc. więcej w skali roku.

Ważnymi rynkami zbytu były kraje azjatyckie (Hongkong, Japonia, Chiny, Korea Płd., Filipiny), dokąd sprzedano w sumie 779 tys. ton - o 17 proc. więcej niż w trzech kwartałach 2009 r. Wzrosły również wysyłki do USA i Australii.

W strukturze towarowej eksportu dominowało mięso mrożone i podroby. Największe ilości wieprzowiny na rynki krajów trzecich sprzedały Niemcy (498 tys. ton; +23 proc.), Dania (462 tys. ton; +16 proc.), Francja (172 tys. ton; +26 proc.), Hiszpania (160 tys. ton; +19 proc.), Holandia (158 tys. ton; +3 proc.) oraz Polska.

Wysyłki z Polski wzrosły w ciągu roku o 13 proc. do 154 tys. ton, a największy udział w wolumenie miało mięso mrożone (50 tys. ton, wzrost prawie dwukrotny), smalec (35 tys. ton, -1 proc.) i podroby (27 tys. ton, +24 proc.).

© Portal Spożywczy 2019-10-19 08:42:31