Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Agroklastry mają w Polsce przyszłość

Tworzenie ścisłych powiązań kooperacyjnych przez grupę podmiotów z tego samego sektora przetwórczego to w wielu przypadkach najwłaściwsza ścieżka w kierunku konsolidacji - uważa Bogusław Barański, współtwórca i dyrektor Polskiego Klastra Mięsnego.


Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
Data: 11-12-2010, 10:38

To ścieżka, która uwzględnia stopniowe i ewolucyjne pogłębianie współpracy a przy tym szanuje odrębności i indywidualne interesy kooperujących podmiotów. Naczelną zasadą w agroklastrach powinno być robienie wspólnie tylko tego, co nie budzi obaw o bezpieczeństwo interesów dla kogokolwiek w grupie.

- Najtrudniejsze jest przekonanie szefów firm do dwóch rzeczy: po pierwsze do tego, aby aktualny stan konkurowania między rozmawiającymi podmiotami nie przesłaniał obszarów potencjalnych działań kooperacyjnych, a po drugie - do wyznaczenia specjalnie przygotowanej osoby o zdolnościach menedżerskich do codziennej pracy koncepcyjnej i organizacyjnej nad sprawami rozwijającej się inicjatywy klastrowej - zwraca uwagę Bogusław Barański.

W poszczególnych branżach sektora rolno-spożywczego procesy konsolidacyjne przebiegają różnie. Najczęściej konsolidacja oznacza przejęcie, czasami fuzję. Najrzadziej mamy do czynienia z formami polegającymi na tworzeniu właśnie agroklastrów.

Polscy biznesmeni i menedżerowie przedkładają ponad wszystko dążenie do utrzymania tożsamości swojego podmiotu, nawet gdy już wyraźnie dostrzegają, że przychodzi im płacić za to coraz wyższą cenę. Koncentracja na rynku to procesy naturalne i nieuniknione.

- Dlatego agroklastry mogą okazać się najlepszym rozwiązaniem dla większości małych i średnich firm rolno-spożywczych. Ta forma zapewnia szacunek dla odrębności wszystkich podmiotów uczestniczących w inicjatywie klastrowej, a jednocześnie daje ogromne możliwości wspólnych działań ekonomicznych i rynkowych, zwiększając znacznie ich konkurencyjność i rentowność. I to jest największy atut agroklastrów - podkreśla dyrektor Polskiego Klastra Mięsnego.

© Portal Spożywczy 2019-07-19 06:23:48