Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Blisko 100 produktów otrzymało znak Poznaj Dobrą Żywność

Około 100 produktów spożywczych z 35 firm uzyskało znak Poznaj Dobrą Żywność. Certyfikaty wręczył firmom w czwartek wieczorem minister rolnictwa Marek Sawicki. Wcześniej znak otrzymało ponad 1000 produktów z 66 firm - informuje PAP.


Autor: PAP
Data: 16-12-2010, 21:04

Podczas uroczystej gali Marek Sawicki mówił, że żywność to atut Polski. Podkreślił, że 12 proc. naszego eksportu to produkty żywnościowe. Minister zaznaczył, że w handlu zagranicznym produktami rolno-spożywczymi mamy dodatnie saldo; w tym roku będzie ono na poziomie ok. 2,5 mld euro.

Dyplomy za promocję polskich produktów otrzymała dziennikarka telewizyjna Małgorzata Puzio, restauratorka Magda Gessler oraz szef kuchni Karol Okrasa.

W tej edycji znaki przyznano 14 firmom mleczarskim dla ok. 50 produktów (m.in. dla sera pleśniowego, twarogu, serniczków, twarożków, maślanki, kefirów, mleka), 10 firmom mięsnym (za wędliny i inne wyroby mięsne), trzem producentom mrożonek, trzem zakładom przetwórstwa owocowo-warzywnego, trzem piekarniczym, jednemu producentowi miodów i jednemu wytwórcy alkoholi.

M.in. znak PDŻ otrzymały takie produkty jak: kiełbasy, szynki, powidła węgierkowe, ogórki kwaszone, warzywa na patelnię, różne rodzaje chleba, miód spadziowy.

Najwięcej produktów, które dostały znak PDŻ w tej edycji, pochodzi m.in. ze Spółdzielni Mleczarskiej "Lazur" w Skalmierzycach, Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Siedlcach oraz z OSM w Czarnkowie. Z wyrobów mięsnych - produkty z masarni we Władysławowie (salceson, pasztet, kiełbasa, kaszanka), z zakładów mięsnych "Mościbrody" (kiełbasa, kabanosy, szynka, schab) oraz ze spółki Roldrob w Tomaszowie Mazowieckim (wyroby z gęsi).

Po kilka znaków za swoje wyroby dostały też: Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego "Hortino" w Leżajsku (warzywa na patelnię), firma Urbanek w Łowiczu (buraczki, ogórki, sałata) oraz spółka Asprod w Kliniskach Wielkich za różne rodzaje chleba.

Prawo do używania na opakowaniach znaku "PDŻ - Poznaj Dobrą Żywność" jest przyznawane przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Znak na opakowaniu jest informacją dla konsumentów, że produkt spełnia najwyższe kryteria jakości, warunków produkcji oraz użytych surowców. Warunki przyznawania znaku opracowuje 18-osobowe kolegium naukowe, w którym znaleźli się naukowcy, eksperci produkcji rolnej, przetwórstwa oraz żywienia człowieka.

Program działa od 10 lat. Firma, która otrzyma certyfikat może sprzedawać swój produkt ze znakiem przez trzy lata.

 

© Portal Spożywczy 2019-07-18 19:17:16