Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Straż Rybacka sprawdza sprzedawców żywych ryb

Strażnicy Państwowej Straży Rybackiej od kilku dni kontrolują na Podkarpaciu sprzedawców żywych ryb, głównie karpi - poinformowała we wtorek zastępca komendanta wojewódzkiej PSR w Rzeszowie, Irena Gierus - informuje PAP.


Autor: PAP
Data: 21-12-2010, 11:44

"Sprawdzamy przede wszystkim, czy do klientów trafiają zdrowe ryby oraz czy nie zostały skłusowane. Każdy sprzedawca musi posiadać certyfikaty weterynaryjne ryb i zaświadczenia, z jakiego stawu hodowlanego pochodzi jego towar" - powiedziała Gierus.

Strażnicy zwracają też uwagę na warunki, w jakich ryby są przetrzymywane oraz pakowane. Żywych ryb np. nie wolno pakować do foliowych worków.

Co najmniej dwuosobowe patrole PSR można spotkać m.in. w Rzeszowie, Krośnie, Tarnobrzegu i Przemyślu. "Nasze działania będą trwać do popołudnia w wigilię" - zauważa zastępca komendanta.

Jej zdaniem, sprzedający żywe ryby spełniają nałożone na nich wymogi. "W tym roku nie zanotowaliśmy jeszcze żadnego przypadku łamania obowiązujących przepisów. Kilka lat temu było w tej dziedzinie znacznie gorzej" - dodaje Gierus.

Za łamanie przepisów określających obrót żywymi rybami może grozić nawet dwa lata więzienia.

 

© Portal Spożywczy 2019-11-15 06:47:29