Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Rekordowe zbiory awokado w Meksyku

Jak podał Amerykański Departament Rolnictwa (USDA), w bieżącym sezonie spodziewane zbiory awokado w Meksyku odnotują rekordową ilość około 1,24 mln ton czyli o ponad 6 proc. więcej niż w poprzednim sezonie - informuje FAMMU/FAPA.


Autor: FAMMU/FAPA na podstawie Attache Reports
Data: 28-12-2010, 17:02

Awokado uprawiane jest w Meksyku na obszarze około 132 tys. ha, a średnie plony w bieżącym sezonie 2010/2011 oszacowano na około 9 ton/ha.

Tegosezonowa konsumpcja awokado na rodzimym rynku wzrośnie do około 9% i wyniesie prawdopodobnie ponad 806 tys. ton. W bieżącym sezonie do eksportu skierowane zostanie około 410 tys. ton meksykańskich awokado, wobec 398 tys. ton w poprzednim sezonie.

Największym rynkiem - odbiorcą meksykańskich awokado są od lat Stany Zjednoczone, a w bieżącym sezonie planowany eksport w tym kierunku wyniesie nawet 270 tys. ton. Pozostałe ilości trafiają miedzy innymi do Japonii, Kanady czy Francji. Przy tak dużym wolumenie zbiorów do przetwórstwa corocznie trafia w tym kraju zaledwie 25 tys. ton awokado.

© Portal Spożywczy 2019-09-23 00:22:42